Reîncepe școala, în ciuda discuțiilor deschise despre modul de participare din cauza pandemiei. Va fi un început de an școlar fără vreo petrecere, dar elevii vor reveni să-și ocupe clasele lor, după luni de absență și lipsă de activitate directă.
 
Cu siguranță există întrebări și nedumeriri, pentru că frica de virus, ale cărui cifre astăzi în Republica Moldova încă trebuie să ne pună pe gânduri, solicită prudență și mai ales o organizare corectă, așa cum au cerut și autoritățile, care știu cum să prevină orice posibilă problemă. Apariția chiar a unui focar minim ar duce la o închidere ulterioară a școlilor.
 
Pe fețele copiilor există bucuria de a reveni la școală, de a-și revedea colegii de clasă, de a relua prietenii rupte și de a ieși din casă, după o perioadă grea de restricții și limitări.
 
„Școala – a spus episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa – are un rol educativ fundamental, din care cauză menținerea ușilor închise ar afecta procesul de creștere ale copiilor. În același timp, virusul ne-a învățat că sunt fundamentale regulile care trebuie respectate, fără de care suntem condamnați pandemiei”.
 
„Sunt foarte mulțumit – a continuat episcopul – că și structurile noastre educative pentru copii încep să-și desfășoare activitățile, după ce au dobândit și un vademecum privind comportamentele, fără aplicarea cărora nu ar putea exista un început. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că ne-a dat ocazia să reluăm o cale pe care o considerăm importantă pentru educația celor mici. Le urez tuturor elevilor, la toate nivelurile școlare, un an bun de muncă și angajament, iar dacă este necesar să facem niște sacrificii pentru a preveni pandemia, să le facem cu bucurie și să ne încredințăm întotdeauna Domnului”.
 
De asemenea, a fost interesant să vedem cum copiii au fost primiți în centrele de plasament ale diecezei, pregătindu-se să se întoarcă la școală, mai ales entuziasmul lor.
 
C. L.