La 10 iunie 2023, în Piața „Sfântul Petru” din Roma, va avea loc, în prezența Papei Francisc, Reuniunea mondială dedicată fraternității umane, intitulată „Not alone/Nu singur”. În același timp, același eveniment va fi celebrat în opt piețe din întreaga lume. La Vatican sunt așteptați 30 de laureați ai Premiului Nobel și mii de tineri din întreaga lume. 
 
Evenimentul este organizat de Fundația „Fratelli tutti”, în colaborare cu Bazilica „Sfântului Petru”, Dicasteriile pentru dezvoltării umane integrale și pentru comunicații. 
 
Inițiativa, inspirată de enciclica „Fratelli tutti”, va implica persoane din întreaga lume pentru a promova împreună cultura fraternității și a păcii și pentru a încuraja angajamentul personal în alegeri și practici de dialog și iertare, depășind singurătatea și marginalizarea care neagă demnitatea umană. Va participa și un grup de tineri reprezentând diferite țări, care, la sfârșitul zilei, ținându-se de mână, se vor uni într-o mare îmbrățișare în colonada din Piața „Sfântul Petru”, simbol al îmbrățișării universale a Bisericii. 
 
Vor fi prezente realități ale angajamentului eclezial și laic, familii, asociații și persoane care astăzi se văd nevoite să trăiască la marginea societății, de la cei mai săraci și fără adăpost la migranți și victime ale violenței și traficului de persoane. Vor fi prezentate, de asemenea, lucrări realizate de numeroși studenți pe tema fraternității. 
 
Evenimentul va fi împărțit în două etape: dimineața, mai multe grupuri se vor întâlni pentru a împărtăși trasee de comuniune care vor fi relatate pe scurt după-amiaza. În special, laureații Premiului Nobel care s-au alăturat inițiativei se vor întâlni între ei și cu personalități din domeniul științei, culturii, dreptului și organizațiilor internaționale pentru a redacta un document care să îndemne la un angajament pentru fraternitatea umană, care va fi prezentat Papei Francisc în Piața „Sfântul Petru” și, împreună cu Sfântul Părinte, tuturor persoanelor din lume care se simt chemate să preia apelul de a construi prietenia socială și o paradigmă de fraternitate, justiție și pace. După-amiază, în Piața „Sfântul Petru” se va desfășura restul programului.

C. L.