Viața pe care o căutăm este în Cristos. Omul care îl imploră pe Isus să poată moșteni viața veșnică îi reprezintă pe toți cei care caută viața, dar nu au găsit-o, chiar dacă au făcut tot ce trebuiau să facă și au respectat fiecare regulă.

Există o generație de oameni care au crescut cu simțul datoriei, care s-au sacrificat de-a lungul vieții. Cu toate acestea, mulți nu l-au găsit sau cel puțin nu au demonstrat că îl au. Majoritatea au întruchipat un creștinism al obligațiilor care nu a convins generațiile ulterioare. Sunt atâția oameni buni care și-au văzut copiii părăsind Biserica, pentru că ceea ce au oferit nu a prezentat niciun interes.

În Evanghelie din această duminică ni se descoperă ceea ce lipsește, ceea ce nu avem, ceea ce contează cu adevărat. Isus se uită intens la acest om, îl vede pentru ceea ce este. Și îl îndrăgește. Este relația pură și simplă pe care Isus o stabilește. El are viață, el este viață și îi spune acestui om: lasă totul și urmează-mă.

„Lasă totul și urmează-mă!” Evanghelia ne spune tuturor: lăsați totul și urmați-l pe Cristos.

Acesta nu este un cuvânt pentru oameni speciali, acest lucru li se întâmplă tuturor. Dacă Dumnezeu îți permite să poți iubi o femeie, el îți cere: fă totul pentru ea, nu lăsa nimic deoparte, pentru că sacramentul Căsătoriei este o chemare de a-l urma pe Domnul; iar dacă apare o boală, abandonează-te, nu te apăra, pentru că fiecare boală este în realitate o misiune. Și dacă ți-a dat un fiu, fă totul pentru el, pentru că paternitatea este natura lui Dumnezeu.

Și vei primi de o sută de ori mai mult. Vei avea iubirea lui, care învinge moartea, care este eternitatea. Cristos nu ne cheamă la sărăcie, ci la adevărata bogăție. „Mergi, vinde ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer”. Aceasta nu este lipsă, ci abundență nemărginită. Aceasta este viața pe care o căutăm.

C. L.