Sfânta Clara s-a născut la Assisi, în anul 1193, a murit la șaizeci din ani, la data de 11 august 1253, iar după doi ani, a fost canonizată de papa Alexandru al IV-lea. Clara este patroana televiziunii, iar numele ei, potrivit provenienței din limba latină, înseamnă „transparență, strălucire”. Emblema, care a caracterizat-o în toate reprezentările iconografice, este crinul.
 
Clara avea doar doisprezece ani, fiind născută în 1193 în familia Offreducci, nobilă și bogată, când Francisc din Assisi a făcut gestul de a-și dezbrăca toate hainele pentru a le întoarce tatălui său Bernardin. Cucerită de exemplul lui Francisc, tânăra Clara, șapte ani mai târziu, în seara duminicii Floriilor din 1211 sau 1212, fuge de acasă pentru a se alătura lui la Porțiuncula. Sfântul Francisc îi tunde părul și o face să poarte veșmintele franciscane, apoi o duce la mănăstirea benedictină din San Paolo. După aceea, s-a refugiat în Biserica San Damiano, unde a fondat Ordinul feminin al „pustnicelor sărace” (numit mai târziu Ordinul Clariselor), la conducerea căruia a fost numită stareță și unde Francisc a dictat o primă regulă.
 
La 17 februarie 1958, papa Pius al XII-lea a declarat-o pe Clara patronul televiziunii și telecomunicațiilor. Conform unei tradiții, de fapt, în ziua de Crăciun, în cadrul unei sfinte Liturghii celebrate de Francisc, Clara nu era de față, întrucât a fost nevoită să se culce din cauza infirmității sale. Cu toate acestea, dorind să participe la sărbătoare, cronicile povestesc că i-a apărut o viziune despre liturghie și, în momentul sfintei împărtășanii, a apărut un înger în fața ei, care i-a oferit posibilitatea de a împărtăși din hostiile consacrate la Liturghia celebrată de Francisc.
 
Clara s-a distins prin cultul deosebit adus Euharistiei. De două ori Assisi a fost amenințat de armata împăratului Frederic al II-lea care număra și sarazini printre soldații săi. Clara, bolnavă la acea vreme, a fost dusă pe zidurile orașului cu pixida, care conținea Sfânta Taină în mână: biografii ei povestesc că armata, la vederea acestui eveniment, a fugit. Acest eveniment este amintit și sărbătorit solemn în fiecare an la Assisi prin „sărbătoarea jurământului” surorilor clarise, la 22 iunie.