Prin mesajul intitulat „Îngrijește-te de el. Compasiunea ca exercițiu sinodal de vindecare”, Papa Francisc a chemat Biserica să celebreze cea de-a 31-a ediție a Zilei Mondiale a Bolnavului, celebrată în fiecare an la 11 februarie, zi în care, liturgic, o comemorăm și pe sfânta Fecioară Maria de la Lourdes.
 
Suveranul Pontif ne îndeamnă să fim alături de toți cei care suferă de boli și, ca întotdeauna, vorbește despre însoțirea suferinței umane: „Boala face parte din experiența noastră umană. Dar poate deveni inumană dacă este trăită în izolare și abandon, dacă nu este însoțită de grijă și compasiune”.
 
Pe lângă faptul că amintește despre necesitatea urgentă de a învinge singurătatea bolnavilor, pe care Papa Francisc o numește o atrocitate „care poate fi depășită înaintea oricărei alte nedreptăți”, el face apel la un front comun pentru a proteja demnitatea bolnavilor, care trebuie salvată: „Ziua mondială a bolnavului, de fapt, nu îndeamnă doar la rugăciune și la apropiere față de cei care suferă; își propune, în același timp, să sensibilizeze poporul lui Dumnezeu, instituțiile sanitare și societatea civilă la un nou mod de a merge înainte împreună”. 
 
Ziua Mondială a Bolnavului va implica și parohiile, care sunt în permanență alături de bolnavi, mai ales de cei care nu mai pot ieși din casele lor, fără a lipsi să le ofere o  atenție plină de caritate.
 
Celebrarea acestei zile va aduce mai multă atenție din partea mesajului Papei. Unele parohii vor organiza administrarea în comun a sacramentului Ungerii bolnavilor, precum și planificarea vizitelor la bolnavi, aducându-le ceva în semn de prezență și de urări de bine.
 
Parohii, și pentru asta trebuie să le fim foarte recunoscători, sunt foarte dedicați îngrijirii spirituale a bolnavilor și unei carități, făcută din gesturi mici. Fundația „Caritas Moldova” este, de asemenea, implicată în proiecte care urmăresc ajutorarea celor care suferă.
 
Cu prilejul vizitei pastorale, care este în curs de desfășurare, episcopul Anton Coșa a dorit ca vizitarea bolnavilor, cu sacramentul Ungerii Bolnavilor și Euharistia, să fie inclusă în programul tuturor parohiilor.

C. L.