La 11 octombrie 2022 se împlinesc 60 de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican, în 1962, și pe care mulți l-au numit „Noile Rusalii” care au reînnoit Biserica.
 
Papa Ioan al XXIII-lea a fost cel care a început această parcurs de reînnoire a Bisericii Catolice și a dat un mare impuls dialogului ecumenic, care, deși au trecut șase decenii, este încă relevant și reprezintă un punct de referință pentru toate comunitățile.
 
Atunci când Ioan al XXIII-lea l-a convocat, spre uimirea episcopilor și cardinalilor din întreaga lume, a vorbit despre necesitatea ca Biserica să fie actualizată. Astăzi, exact 60 de ani mai târziu, Conciliului al II-lea din Vatican își culege roadele, precum și o mișcare vastă și răspândită de reînnoire liturgică, biblică, ecumenică și pastorală.
 
Conciliul a reorientat atenția asupra dialogului în Biserică, care este experimentat și astăzi prin drumul sinodal în curs de desfășurare, ca mijloc de creștere a conștiinței de sine a unei comunități care are nevoie din ce în ce mai mult de ascultare și dialog. 
 
Marți, 11 octombrie, în Bazilica „Sfântul Petru”, Papa Francisc va prezida sfânta Liturghie de comemorare a sfântului Ioan al XXIII-lea și cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican. Sfânta Liturghie va fi precedată de citirea textelor principalelor Constituții ale Conciliului, urmată de celebrarea euharistică prezidată de Papa Francisc, iar la final va avea loc o procesiune cu torțe aprinse, în Piața „Sfântul Petru”.
 
Această inițiativă îi va vedea pe toți catolicii uniți în rugăciune și în amintirea acestui eveniment istoric, reînnoindu-și angajamentul față de misiunea de evanghelizare a Bisericii și față de punerea în aplicare a Conciliului al II-lea din Vatican.
 
Astăzi, ca și în urmă cu 60 de ani, cu Papa Francisc afirmăm frumusețea de a fi Biserică și retrăim promisiunea Conciliului, reunind credința și viața și știind că în primul rând trebuie să fim aproape de cei care suferă, pentru a afirma prin fapte de caritate că grijile și speranțele lor sunt aceleași pentru întreg poporul lui Dumnezeu.

C. L.