Astăzi Biserica o sărbătorește pe Fecioara de la Guadalupe, Maica Americii Latine. Conform tradiției, între 9 și 12 decembrie 1531, pe colina Tepeyac, la nord de Ciudad de Mexico, Maria i s-a arătat de mai multe ori lui Juan Diego Cuauhtlatoatzin, un aztec convertit la creștinism.

Numele Guadalupe ar fi fost dictat de Maria însăși lui Juan Diego: unii au emis ipoteza că este transcrierea spaniolă a expresiei aztece „cea care zdrobește șarpele” (Gen 3,14-15), sau o referință la Mănăstirea Regală „Nuestra Señora de Guadalupe”, înființată de regele Alfons al XI-lea al Castiliei în comuna spaniola Guadalupe, în 1340.

În memoria perpetuă a apariției, imediat a fost ridicată o capelă pe acel loc, care a fost apoi înlocuită de un adevărat sanctuar sfințit în 1622. În cele din urmă, în 1976 a fost inaugurată actuala Bazilică a Maicii Domnului de la Guadalupe.

În sanctuar se află mantia lui Juan Diego, pe care este reprezentată imaginea Mariei, sub chipul unei tinere amerindiane: datorită pielii ei întunecate este numită de credincioși „Fecioara metisă”.

În 1921, un atacator trimis de guvern a plasat o bombă printre florile așezate la picioarele altarului; explozia a deteriorat bazilica, dar mantaua și sticla care a protejat-o au rămas intacte.

Maica Domnului din Guadalupe este venerată de catolici ca patronă și regină a tuturor popoarelor de limbă spaniolă și, în special, a continentului american. De asemenea, este patroana Insulelor Filipine. Sărbătoarea sa este celebrată la 12 decembrie, ziua ultimei apariții. Și 12 decembrie, în Mexic, este o sărbătoare de poruncă.

C. L.