Sfânta Lucia este una dintre cele șapte femei menționate în Canonul Roman. Lucia era o fată creștină dintr-o familie nobilă, născută la Siracuza în jurul anului 281, logodită cu un tânăr concetățean. Orfană de tată, era foarte legată de mama ei, Eutichia, care o educă la o credință creștină autentică.

Puternică în credința sa în Isus Cristos, a decis să i se dedice pe deplin, renunțând la căsătorie și la bunurile pe care le deținea, distribuindu-le săracilor orașului.

Acest lucru nu i-a plăcut logodnicului ei care a denunțat-o prefectului orașului: Lucia a fost astfel arestată sub acuzația că era creștină, o acuzație gravă într-o perioadă de persecuție. În timpul procesului, Lucia a fost îndemnată să-și renege credința prin lingușiri, amenințări și torturi, dar a rămas neclintită în credința sa. Prin urmare, sentința cu moartea a fost inevitabilă și Lucia a fost decapitată la 13 decembrie 304.

Cultul sfintei s-a extins rapid în întreaga creștinătate, cum se întâmpla cu cei mai iubiți sfinți. În secolul al VI-lea existau deja biserici, oratorii, mănăstiri dedicate ei. Papa Grigore cel Mare a introdus numele sfintei Lucia în Canonul Roman și i-a dedicat o capelă în Bazilica „Sfântul Petru”. Relicvele sfintei sunt păstrate la Veneția.

Numele Lucia face referință la lumină și, treptat, a ajuns să simbolizeze promisiunea luminii spirituale: din acest motiv, sfânta Lucia este patroana orbilor și oftalmologilor, invocată pentru protejarea vederii și în bolile de ochi.

Acest lucru pare să fie susținut și de vasta reprezentare iconografică. Probabil, acest lucru trebuie căutat în legătura etimologica a numelui Lucia cu lumina, răspândită mai ales în textele bizantine și din Evul Mediu occidental. Începând din secolul al XIV-lea, sfânta este reprezentată cu simbolurile particulare: ochii, pe care Lucia îi ține în mână (sau pe un platou sau într-un vas), care sunt adesea însoțiți de o ramură de palmier, candelă (care este, de asemenea, unul dintre cele mai răspândite simboluri evanghelice) și, mai puțin frecvent, de alte elemente ale martiriului său, cum ar fi cartea, potirul, sabia, pumnalul și flăcările.

C. L.