Locul lăsat liber în colegiul Apostolilor de Iuda Iscarioteanul i-a revenit lui Matia, ales în zilele imediat următoare Înălțării Domnului, prin tragere la sorți între el și Iosif numit Baraba, așa cum ne relatează Faptele Apostolilor.
 
Matia, de origine iudee, a fost unul dintre cei șaptezeci și doi de discipoli pe care Isus i-a trimis doi câte doi în înaintea sa pentru a predica în fiecare oraș și localitate în care urma să meargă Mântuitorul, și care s-au întors entuziasmați spunând: „Doamne, chiar şi diavolii ni se supun în numele tău”. După relatarea intrării sale în colegiul apostolic, totuși, nu se știe nimic despre Matia: avem doar detalii despre martiriul său oferit de textele apocrife, în special de Faptele lui Andrei și Matia, potrivit cărora sfântul a fost luat prizonier de un popor de canibali, apoi orbit, vindecat miraculos și eliberat de Andrei și în cele din urmă decapitat.
 
Chemat pentru a fi alături de ceilalți apostoli ca „martor al învierii” lui Cristos, trebuie să presupunem că l-a văzut pe Isus înviat și că mai târziu a predicat, în Palestina sau în afara acesteia, până la moartea sa.
 
Matia, singurul personaj biblic care poartă acest nume, ocupă o poziție specială în rândul apostolilor și imaginile transmise subliniază episodul alegerii sale, interpretat totuși în moduri diferite, spre exemplu, ca fiind nu prin tragere la sorți, ci prin vot sau desemnat prin coborârea unei raze de lumină asupra sa.

C. L.