Biserica Catolică, precum și multe Biserici Protestante și Biserica Ortodoxă, celebrează comemorarea liturgică a Înălțării Sfintei Cruci, la 14 septembrie, aniversarea descoperirii adevăratei Cruci de către sfânta Elena (320) și a sfințirii Bisericii Sfântului Mormânt în Ierusalim (335). Conform tradiției, sfânta Elena a adus o parte a Crucii la Roma, în ceea ce va deveni Bazilica Sfintei Cruci, iar o parte a rămas la Ierusalim.
 
Care este semnificația acestei sărbători? Crucea este pentru creștin arborele vieții și altarul noului legământ. Minunatul sacrament al întregii Biserici a curs din Cristos pe cruce. Crucea este semnul domniei lui Cristos asupra celor care în Botez sunt configurați pentru el în moarte și glorie. Evanghelizarea însăși, realizată de apostoli, este simpla prezentare a lui „Cristos răstignit”. Creștinul, acceptând acest adevăr, „este răstignit împreună cu Cristos”, adică trebuie să-și poarte zilnic propria cruce.
 
Crucea lui Isus ne învață că în viață există eșec și victorie și să nu ne temem de „momentele grele”, care pot fi luminate tocmai de cruce, semn al victoriei lui Dumnezeu asupra răului.
 
Contemplarea crucii, un semn al creștinului, explică Papa, este pentru noi contemplarea unui semn al înfrângerii, dar și unui semn al victoriei. Pe cruce „tot ceea ce Isus a făcut în viață” eșuează și toată speranța oamenilor care l-au urmat pe Isus se termină. „Nu ne este frică să contemplăm crucea ca un moment de înfrângere, de eșec”.
 
„Crucea ne învață acest lucru, că în viață există eșec și victorie. Trebuie să putem tolera înfrângerile, să suportăm cu răbdare înfrângerile, chiar și păcatele noastre pentru că El a plătit pentru noi. Tolerați-le în El, cereți iertare în El, dar nu vă lăsați niciodată seduși de rău. Va fi frumos dacă acasă stăm 5, 10, 15 minute în fața crucifixului, sau ceea ce avem acasă sau a rozariului: uitându-ne la cruce, este semnul nostru de înfrângere, care provoacă persecuții, care ne distrug, dar este și semnul nostru de victorie pentru că Dumnezeu a învins acolo”.
 
În această zi, comunitatea parohială din Tighina își sărbătorește hramul. În acest an, celebrarea a avut loc anticipat, în ziua de sâmbătă, 12 septembrie. Din cauza restricțiilor impuse de situația de pandemie, evenimentul a avut loc într-un cerc restrâns al comunității din oraș, cu prezența doar a unui grup mic de pelerini în frunte cu parohul din Tiraspol.
 
Dar, în pofida imposibilității de a participa la sărbătoare, episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa a felicitat întreaga comunitate, a transmis un cuvânt de încurajare și și-a exprimat apropierea în rugăciune și iubirea paternă.
 
C. L.
 
Galerie foto