La data de 15 august se sărbătorește solemnitatea Ridicarea sfintei fecioare Maria la cer. Pentru că a fost Mama lui Isus și pentru că a fost păstrată de pata păcatului, Maria, la fel ca Isus, a fost înviată de Dumnezeu pentru viața veșnică.
 
„Adormirea Mariei” și Ridicarea ei la ceruri, atât în Orient, cât și în Occident, sunt printre cele mai vechi sărbători mariane. Papa Pius XII, la 1 noiembrie 1950, Anul Sfânt, care a proclamat solemn ca dogmă de credință pentru Biserica Catolică sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”.
 
Principala diferență între Adormire și Ridicare este că: aceasta din urmă nu implică neapărat moartea, dar nici nu o exclude.
 
Fecioara Neprihănită, care a fost păstrată imună de păcatul strămoșesc, la sfârșitul vieții, a fost înălțată, adică primită în gloria cerească, cu trupul și sufletul, și ridicată de Domnul ca regină a universului, astfel încât, ea s-a conformat mai pe deplin cu Fiul său, Domn al domnilor și învingător al păcatului și al morții.
 
Solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului”, ne spune Misalul Roman, este primele fructe ale Bisericii cerești și un semn de mângâiere și speranță sigură pentru biserica pelerinilor. Acest lucru se datorează faptului că Înălțarea Mariei este o anticipare a învierii cărnii, care pentru toți ceilalți oameni va avea loc doar la sfârșitul timpului, odată cu Judecata de Apoi.
 
Doctorul Bisericii, sfântul Ioan Damaschinul scria: „Cea care, născând, și-a păstrat neatinsă fecioria trebuia să-și păstreze neatins trupul său după moarte. Cea care l-a purtat în sânul său pe Creator, făcut copil, trebuia să locuiască în corturile divine. Cea care a fost luată ca mireasă de către Tatăl nu putea decât să găsească locuință în lăcașurile cerești. Trebuia să-l contemple pe Fiul său în glorie la dreapta Tatălui, ea, care l-a văzut pe cruce, ea, care, ferită de durere, atunci când l-a născut, a fost străpunsă de sabia durerii atunci când l-a văzut murind. Era drept ca Născă­toarea lui Dumnezeu să aibă ceea ce aparține Fiului și să fie cinstită de toate creaturile ca Mamă și Slujitoare a lui Dumnezeu”.