Iuda pleacă și în acel moment Isus începe un discurs ciudat: „Acum a fost glorificat Fiul Omului şi Dumnezeu a fost glorificat în el”.
 
Care este legătura dintre gloria lui Isus și faptul că Iuda îl va trăda? Ce este gloria lui Dumnezeu? În ebraică, „gloria” înseamnă greutatea unui lucru, substanța, adevărul său. Gloria lui Dumnezeu, greutatea sa specifică, este iubirea. De aceea, liturgia include persoana lui Iuda în Evanghelia acestei duminici. Domnul îl iubește pe omul care îl va conduce la răstignire. Isus continuă să îl iubească pe cel care îl trădează pe ascuns, care îl va vinde pentru bani.
 
În lumina bunăvoinței sale față de Iuda, Isus vorbește despre gloria sa și, în consecință, dă noua poruncă: „Să vă iubiţi unii pe alţii! Aşa cum eu v-am iubit pe voi”.
 
Acest lucru trebuie distins de vechea poruncă, ce spunea în Vechiul Testament: „Să-i iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Această poruncă a oferit un standard pentru iubire: așa cum te iubești pe tine însuți, iubește-ți aproapele. Acum totul se schimbă: iubiți-vă unii pe alții, desigur, dar nu așa cum ne iubim pe noi înșine, ci așa cum ne iubește Isus. Criteriul iubirii nu se găsește în noi, ci în El.
 
După învierea lui Isus, discipolii vor avea timp să privească în urmă și să înțeleagă că fiecare dintre ei, ca și Iuda, a fost iubit de Isus în pofida propriei lor dezertări, pentru că toți au eșuat.
 
Ce este perioada pascală pe care o trăim? Este trecerea de la o existență bazată pe noi înșine la un nou standard, iubirea lui Cristos; este o intrare în gloria lui Dumnezeu, care ne permite să iubim nu așa cum știm noi să iubim, ci așa cum știe El să iubească.
 
În Biserică, se crede adesea că iubirea își are originea în propriile capacități și se bazează pe caracteristicile individuale; ea alunecă în ceva care, fiind născută din noi, nu ne va duce niciodată dincolo de noi înșine. Și devine un efort mediocru. Cristos sparge acest cerc închis, iubindu-ne într-un mod care depășește logica noastră, și atunci ne aflăm atinși de o iubire mai mare decât noi înșine: iubirea noastră este un răspuns la iubirea Lui.
 
Creștinii nu sunt recunoscuți prin performanțele lor personale, ci prin faptul că au ajuns să cunoască gloria lui Dumnezeu, milostivirea sa nemărginită, pe care Isus a manifestat-o prin învierea sa.

C. L.