A IV-a ediție a Zilei Mondiale a Săracilor va fi celebrată duminică, 15 noiembrie, iar Papa Francisc a transmis încă în luna iunie mesajul său tradițional intitulat: „Întinde-ţi mâna către cel sărac” (Sir 7:32).
 
Acesta este un verset din Cartea lui Ben Sirah, și o invitație explicită de a acorda atenție săracilor și de a realiza acțiuni de caritate autentică și dăruire.
 
Tema sărăciei este foarte importantă pentru Papa Francisc și știm bine câte gesturi concrete a făcut pentru săraci. Este cunoscută implicarea Elemonizeriei Apostolice, mereu gata să intervină în situațiile concrete de sărăcie.
 
Ziua Mondială a Săracilor este o invitație evanghelică de „a ne pune în slujba altora, în special a celor mai slabi”, nu este „un îndemn facultativ”, ci „o condiție a autenticității credinței pe care o mărturisim”.
 
Reflecția asupra sărăciei este, de asemenea, o invitație de a nu lipsi de gesturile zilnice de solidaritate numărul tot mai mare de oameni săraci pe care îi întâlnim, iar sărbătoarea din 15 noiembrie va fi cu siguranță o oportunitate pentru comunități de a face gesturi extraordinare de apropiere și atenție față de cei mai nevoiași.
 
În mesajul său, Papa a menționat și pandemia, care a provocat atâta sărăcie și, în același timp, a exaltat angajamentul multora care, cu sacrificiu și generozitate, s-au pus în serviciul aproapelui: „În aceste luni în care întreaga lume a fost parcă sufocată de un virus care a adus durere și moarte, descurajare și dezorientare, câte mâini întinse am putut să vedem!”
 
Papa Francisc i-a amintit încă o dată pe medici, infirmieri, farmaciști și pe care și-au sacrificat timpul și viața pentru alții, în opoziție cu cei care, cu propriile mâini, au continuat să facă răul și să-i disprețuiască pe săraci.
 
„Scopul fiecărei acțiuni proprii nu poate să fie altul decât iubirea. - a conchis Papa - Acesta este scopul spre care ne îndreptăm și nimic nu trebuie să ne abată de la el”.

C. L.