Se apropie Solemnitatea Nașterii Domnului, la care este bine să putem participa pe deplin împăcați prin Spovadă. Aceasta este o întâlnire cu Dumnezeu, care trebuie trăită cu mare credință și, mai presus de toate, bine pregătiți.
 
Să începem de la cuvântul lui Dumnezeu și de la Evanghelia după Ioan: „Era între farisei un om al cărui nume era Nicodím, un conducător al iudeilor. Acesta a venit la el noaptea şi i-a zis: Rabbí, ştim că ai venit de la Dumnezeu ca învăţător, căci nimeni nu poate să facă semnele pe care le faci dacă Dumnezeu nu este cu el. Isus i-a răspuns şi i-a zis: Adevăr, adevăr îţi spun, dacă cineva nu se naşte din nou, nu poate să vadă împărăţia lui Dumnezeu. Nicodím i-a zis: Cum poate să se nască un om când este bătrân? Oare poate să intre din nou în sânul mamei sale şi să se nască?”
 
Spovada este un moment în care Domnul ne permite să renaștem de sus, să renaștem pentru darul Harului. Trebuie să pregătim bine acest moment, mai ales cu ocazia Nașterii Domnului.
 
Ce este important pentru o Spovadă bună?
 
Este un moment în care Domnul ne cheamă să ne recunoaștem păcatele, fără a le justifica sau a vorbi despre defectele altora. Spovada nu este o binecuvântare, este un sacrament. Spovada nu este un moment pentru a vorbi despre problemele tale, pentru a primi un sfat cu privire la situațiile de viață. Este necesar de a fi pregătit printr-o cercetare sinceră a propriei vieți.
 
Credinciosul care se pregătește de Sacramentul Spovezii va vedea în preot trei virtuți minunate, care îl vor ajuta să trăiască acest scurt și extraordinar moment al harului: în primul rând preotul ascultă atent, delicat și cu respect; apoi o judecată prudentă care nu descurajează calea de credință sau lupta împotriva păcatului; în sfârșit, bucuria de a experimenta o întâlnire cu un om al lui Dumnezeu, care transmite mai departe darul milostivirii.
 
Cu o astfel de pregătire va fi un Crăciun cu adevărat deosebit.

C. L.