La 19 martie, în plin Postul Mare, când Biserica se pregătește prin post, pomană și rugăciune pentru întâmpinarea Domnului înviat, Mireasa lui Cristos îl sărbătorește pe sfântul Iosif, purtătorul de grijă al lui Isus și al sfintei Fecioare. Multe din bisericile din lumea întreagă îl au ca patron ceresc pe acest „soț drept” (cf. Mt 1,19), proclamat de Papa Leon al XIII-lea patron al Bisericii universale. Şi în Dieceza de Chișinău, o comunitate catolică – cea din Rîbnița – se bucură de ocrotirea specială a acestui patriarh.

Deși anul acesta, ziua de 19 martie a fost o zi friguroasă, cu stropi de ploaie căzând din cer, credincioșii din Rîbnița s-au adunat în număr mare în casa Domnului, pentru a-l preamări pe Dumnezeu și a-i mulțumi că i l-a dat ca ocrotitor și mijlocitor pe Iosif cel Drept. Sfânta Liturghie solemnă, începută la ora 11.00, a fost precedată de purificarea sufletelor prin sacramentul Penitenței, zece preoți ascultând mărturisirile și căința multor credincioși. Sfânta Jertfă a Liturghiei i-a fost oferită Tatălui ceresc de păstorul Episcopiei de Chișinău, PS Anton Coșa, alături de care au concelebrat 12 preoți veniți din cele trei decanate ale diecezei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Piotr Kuszman, paroh de Tiraspol și delegat episcopal pentru Transnistria. În predica sa, el a scos în evidență dreptatea și fidelitatea sfântului Iosif, referindu-se și la criza religioasă prin care trece omul contemporan. Exemplul sfântul Iosif, a spus predicatorul, trebuie să fie pentru fiecare creștin sursa de inspirație pentru o viață dreaptă și remediul depășirii acestei crize.

Norii care cerneau ploaia peste Rîbnița nu au permis să fie organizată tradiționala procesiune în jurul bisericii, totuși, preoții și credincioșii veniți la sărbătoare au avut posibilitatea să i se închine și să-l adore pe Isus din preasfântul Sacrament.

Hrăniți cu pâinea cerească și cuvântul lui Dumnezeu, după sfânta Liturghie, toți participanții au fost invitați să guste în continuare bucuria sărbătorii printr-o agapă frățească.

Pr. Petru Ciobanu