Comemorarea sfinților Îngerilor Păzitori se celebrează începând cu 1670 la 2 octombrie, în timp ce Biserica Ortodoxă îi sărbătorește la 11 ianuarie. Dar cine sunt îngerii și ce aport au ei în istoria neamului omenesc? În primul rând, existența îngerilor este o dogmă de credință, definită de mai multe ori de Biserică și de părinții Bisericii și de teologi, care au propus diferite interpretări și concepte, referitoare la existența, creația, spiritualitatea, inteligența, voința, sarcinile, înălțarea și căderea lor.
Ce spune Biblia despre îngeri? Relatările specifice din Vechiul și Noul Testament indică prezența îngerilor: lupta lui Iacob cu îngerul, scara din visul lui Iacob pe care urcau și coborau îngerii, cei trei îngeri oaspeți ai lui Abraham, intervenția îngerului care oprește mâna lui Abraham pe cale să-l jertfească pe Isaac, îngerul care-i aduce hrană profetului Ilie în pustiu. Vestirea către păstori a nașterii lui Cristos, îngerul care îi apare în vis lui Iosif, sfătuindu-l să fugă împreună cu Maria și Pruncul, îngerii care îl adoră și îi slujesc pe Isus după ispitirile din pustiu; îngerul care vestește Magdalenei și altor femei învierea lui Cristos; eliberarea lui Petru de închisoare și din lanțuri la Roma, fără a uita de simbologia îngerească din Apocalipsul sfântului Ioan Evanghelistul.
Îngerul păzitor ne vorbește despre existența unui înger pentru fiecare om, care îl călăuzește, îl apără de la naștere până la moarte, este menționat în Cartea lui Iob, dar și de Isus însuși, în Evanghelia după Matei, când, arătând spre copii, spune: „Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul dintre aceștia mai mici, căci vă spun că îngerii lor în ceruri privesc mereu fața Tatălui meu care este în ceruri!”.
Ce fac îngerii? Sfânta Scriptură relatează de mai multe ori despre faptul că îngerii se bucură de vederea chipului lui Dumnezeu, pentru că fericirea la care au fost destinate spiritele cerești depășește limitele naturii, fiind vorba despre supranatural.
Să nu uităm rugăciunea Bisericii cu care ne adresăm îngerilor și invocăm ocrotirea lor: „Înger al lui Dumnezeu, care ești păzitorul meu, luminează-mă, păzește-mă, povățuiește-mă și ocrotește-mă pe mine, care-ți sunt încredințat ție prin mila lui Dumnezeu. Amin!”
C. L.