Cateheza pe care ne-o propune liturgia Cuvântului din ultimele duminici continuă să ne prezinte o imagine corectă a lui Dumnezeu, care ne ajută să avem o relație mai profundă și mai regeneratoare cu el.
 
Astăzi, prin pilda stăpânului care iese în piață și cheamă în repetate rânduri oameni să lucreze pentru el, apoi alege să dea aceeași recompensă pentru munca inegală, Isus ne prezintă modul surprinzător de a acționa al lui Dumnezeu. Un mod de a acționa atât de neașteptat. încât provoacă dezamăgirea puternică a ascultătorilor. Acest murmur seamănă foarte mult cu modul nostru de a reacționa atunci când ne dăm seama că Domnul pătrunde inimile oamenilor despre care considerăm că „nu sunt bune”. Ceea ce este pus în discuție de Evanghelia de astăzi este pretenția noastră de a impune lui Dumnezeu măsurile și criteriile noastre de judecată. El nu poate suporta prezumția celor care cred că pot pretinde merite și cerințe în fața sa.
 
Prin urmare, o ispită mereu la pândă este să creăm pentru noi înșine un Dumnezeu după chipul și asemănarea noastră, care iartă atunci când decidem să iertăm și care condamnă atunci când decidem să condamnăm.
 
Imaginea acestui stăpân care iese în mai multe rânduri să „sune” este cu adevărat mișcătoare. Și este cu atât mai mult dacă înțelegem că Dumnezeu acționează în continuare așa! El continuă să sune, depinde de noi să ne acordăm vocea, depinde de noi să ne simțim provocați și să decidem să-l urmăm.
 
În fața lui Isus, care nu încetează să-l caute pe om și să-l invite să participe la planul său de dragoste, comunitatea credincioșilor nu reacționează întotdeauna deschizându-și inimile. De fapt, uneori comportamentul lui Dumnezeu provoacă murmur din partea celor care cred că au dreptate.
 
„Căutați-l pe Domnul …”, ni se spune astăzi! Pentru că întâlnindu-l pe Dumnezeu, experimentăm un adevăr: „căile Lui nu sunt căile noastre…”. Să mergem în căutarea chipului și a gândurilor sale autentice, fără a încerca să-l închidem în schemele noastre pe cât de încrezătoare pe atât de ipocrite! El va fi cel care ne va ghida drumul spre viața reală.
 
C. L.