Sfântul Ioan Paul al II-lea i-a canonizat pe cei doi sfinți și însoțitorii lor, la 6 mai 1984, cu ocazia vizitei sale pastorale în Coreea de Sud, aceasta fiind șo prima canonizare a timpurilor moderne în afara Romei! Comemorarea lor este stabilită pentru 20 septembrie, deoarece unii au suferit martiriul chiar în această zi, ia alții în ziua următoare.

Breviarul ne prezintă această comemorare astfel: „Prin apostolatul unor laici, credința creștină a intrat în Coreea la începutul secolului al XVII-lea. Chiar și fără prezența păstorilor, s-a format o comunitate puternică și plină de fervoare, condusă și cultivată aproape exclusiv de laici până în 1836, când primii misionari din Franța au intrat în secret în regiune. Mulți membri ai acestei comunitâți au fost martorați în timpul  persecuțiilor din anii 1839, 1846, 1866 și 1867, inclusiv primul preot coreean, Andrea Kim Taegon, un păstor înflăcărat al sufletelor, și distinsul apostol laic Paul Chong Hasang. Toți ceilalți, majoritatea laici - bărbați și femei, căsătoriți și necăsătoriți, bătrâni, tineri și copii - asociați în martiriu, au pecetluit, prin sângele lor, minunata primăvară a Bisericii coreene”. Astăzi, Coreea este singura țară asiatică, alături de Filipine, în care catolicismul este religia poporului.

În aceeași zi, sunt comemorați și toți cei 103 martiri, care au mărturisit curajos credința creștină. Toți aceștia, supuși torturii, au consacrat începuturile Bisericii din Coreea cu sângele lor prețios.

Potrivit surselor locale, peste 10.000 de martiri au pierit în persecuțiile din Coreea, dintre aceștia 103 au fost beatificați în două grupuri distincte în 1925 și 1968, și apoi canonizați toți împreună în 1984, în Coreea, de Papa Ioan Paul al II-lea; dintre aceștia doar 10 nu sunt coreeni după naționalitate, sunt 3 episcopi și 7 preoți, iar ceilalți, cu toți fiind credincioși coreeni.

C. L.