Agneza a fost o adolescentă care a murit cu moarte de martiră la vârsta de doar doisprezece ani. Născută la Roma, într-o familie creștină, i s-a dedicat de la o vârstă fragedă lui Dumnezeu și, în timpul persecuției lui Dioclețian, atunci când mulți creștini renunțau la credință, și-a păstrat credința fermă.

Fiul prefectului Romei, îndrăgostit de ea și respins, a denunțat-o autorităților și, de aceea, a fost expusă goală într-un loc pentru prostituatele publice din Circul Competițiilor din piața Navona, însă clienții nu îndrăzneau să o privească, în afară de unul care, în timp ce încerca să o posede, a fost orbit de un fulger.

Agneza a fost mai târziu aruncată în foc, însă flăcările se despărțeau fără a o atinge, iar la sfârșit a fost străpunsă în gât printr-o lovitură de spadă.

Nu este de greu de înțeles cum oare o copilă sfântă, cu o biografie destul de incertă, a putut trezi o venerație atât de mare printre creștinii Romei, îndeosebi în primele veacuri ale Bisericii, și în ce mod fecioria i-a putut deveni, în timp, trăsătura cea mai relevantă.

Cultul sfintei Agneza era prezent la Roma încă din prima jumătate a secolului al IV-lea. După moartea sa, trupul i-a fost înmormântat în catacombe. Papa Honoriu I, în secolul al VII-lea, a ridicat în cinstea ei o biserică măreață.

Considerată a fi printre cei mai iluștri martiri ai Bisericii, Agneza a meritat să fie înscrisă în Canonul Roman.

Agneza, patroana tinerelor, este ocrotitoarea castității, a grădinarilor, zarzavagiilor. În afară de aceasta este patroana Ordinului Trinității.

C.L.