Pentru ediția din acest an a Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, care va fi celebrată în Bazilica „Sfântul Petru”, în prezența Papei Francisc, duminică, 21 ianuarie 2024, motto-ul ales este preluat din Evanghelia după Ioan: „Rămâneți în cuvântul meu” (In 8,31).
Este bine de amintit că Duminica Cuvântului lui Dumnezeu este o ocazie specială de a aduna poporul lui Dumnezeu în jurul Bibliei, așa cum ne invită Papa Francisc: „O zi de sărbătoare și de celebrare pentru a repune în centrul vieții, alături de Euharistie, ascultarea Sfintei Scripturi, prin experiențe și momente de lectură, aprofundare și reflecție spirituală care să fie trăite în comunitate”.
Duminica Cuvântului lui Dumenzeu a fost instituită la 30 septembrie 2019 de Papa Francisc prin Motu proprio Aperuit illis, prin care Suveranul Pontif a stabilit ca, în fiecare an, Duminica a III-a din Timpul de peste an să fie dedicată cuvântului lui Dumnezeu.
Scrisoarea apostolică explică: „A dedica în mod special o duminică din anul liturgic Cuvântului lui Dumnezeu permite, în primul rând, Bisericii să retrăiască gestul Celui Înviat care ne deschide și nouă comoara Cuvântului său, pentru ca noi să fim în lume vestitorii acestei bogății inepuizabile”.
Așa cum ne amintește mereu Papa Francisc, pentru ca credința să fie matură, este necesar „să se evidențieze locul central al cuvântului lui Dumnezeu în viața Bisericii, recomandând să se intensifice activitatea pastorală asupra Bibliei, dar ca o animație biblică a întregii activități pastorale”.
Benedict al XVI-lea, după Sinodul despre cuvântul lui Dumnezeu în viața și misiunea Bisericii, celebrat în 2008, a afirmat că „nu este vorba de a adăuga câteva întâlniri în parohie sau în dieceză, ci de a verifica dacă în activitățile obișnuite ale comunităților creștine, în parohii, asociații și mișcări, se află cu adevărat în centru întâlnirea personală cu Cristos, care ni se comunică prin cuvântul său”.
Înțelegem, așadar, invitația repetată a Papei Francisc: „Să luăm Evanghelia, să luăm Biblia în mână: cinci minute pe zi, nu mai mult. Luați cu voi o Evanghelie de buzunar, în geantă, și când călătoriți luați-o și citiți puțin, în timpul zilei, o bucățică, lăsați Cuvântul lui Dumnezeu să se apropie de inima voastră. Faceți asta și veți vedea cum viața voastră se va schimba prin apropierea de cuvântul lui Dumnezeu”.
C.L.