Sfântul Matei este autorul primei Evanghelii și a fost un funcționar, colector de impozite pentru Imperiul Roman și pentru conducătorii locali. Într-o zi însă l-a întâlnit pe Isus, care i-a spus „Urmează-mă!”, și Matei s-a ridicat și nu l-a mai părăsit niciodată: de atunci i viața s-a schimbat radical.

El a început să-și scrie Evanghelia pentru evreii din Palestina, pentru a demonstra că Isus este Mesia și îndeplinește profețiile cuprinse în Vechiul Testament. Nu se știe cu certitudine în ce regiuni a predicat sfântul Matei după plecarea din Palestina. Unii indică Etiopia, alții Persia, Pontul Siriei, Macedonia și chiar Irlanda. Și detaliile morții sale sunt incerte.

Se spune despre convertirea de către Matei a regelui Etiopiei, după ce i-a înviat fiica. Atunci când regele a murit, succesorul său a pretins să se căsătorească cu fata, care, la sfatul evanghelistului, și-a consacrat fecioria lui Dumnezeu. Monarhul a vrut ca sfântul să o facă să cedeze, dar acesta din urmă nu i-a îngăduit, și regele, supărat de refuz, l-a ucis pe Matei în timp ce acesta celebra Liturghia. Fata a dat clerului toate obiectele prețioase care le deținea, pentru a construi o bazilică dedicată apostolului și a face daruri săracilor.

Nu se știe când au fost aduse în Italia relicvele sfântului Matei; cu toate acestea, este sigur că în anul 954 erau păstrate la Salerno (Italia).
 
C. L.