Matei, numit și Levi, locuia în Capernaum și era vameș. El l-a urmat pe Isus cu mare entuziasm, eliberându-se de bunurile pământești. Și Matei este cel care în Evanghelia sa raportează cuvintele Isus: „ Când dai de pomană, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca pomana ta să fie în ascuns”.
 
Deoarece era vameș, sfântul Matei a fost detestat de oameni. Isus îl vede cu masa sa afară, la scurt timp după vindecarea unui om paralizat. Îl cheamă. Matei se ridică brusc, lasă totul și îl urmează. Din acel moment, taxele încetează să mai existe. Toate sunt anulate de cuvântul lui Isus: „Urmează-mă”.
 
În ciuda faptului că este autorul Evangheliei, există puține cunoștințe despre Matei. El este menționat împreună cu ceilalți apostoli imediat după Înălțarea la cer a lui Isus. Matei este prezent cu ceilalți apostoli la alegerea lui Matia și stă cu ceilalți unsprezece, când Petru, în ziua Rusaliilor, vorbește mulțimii anunțând că Isus este „Domn și Cristos”.
 
Numele său înseamnă din ebraică „om al lui Dumnezeu”. Sfântul Matei este considerat patronul bancherilor, vameșilor, schimbătorilor de bani și contabililor.
 
C. L.