Sfânta Rita este invocată ca „sfânta cazurilor imposibile” și este unul dintre cei mai populari sfinți din Italia și din lume. Sanctuarul ei din Cascia (Italia) este destinația a mii de pelerini în fiecare an și îi sunt atribuite multe miracole.
 
La vârsta de optsprezece ani Rita s-a căsătorit cu un tânăr, cu care a avut doi copii. Ea a îndurat cu răbdare orice maltratare din partea lui, fără să se plângă vreodată, chiar cerându-i ascultătoare permisiunea de a merge la biserică. Odată cu nașterea gemenilor și perseverența ei de a răspunde cu blândețe la violență, a reușit să transforme caracterul soțului ei în timp și să-l facă mai docil. El a murit de o moarte violentă.
 
Copiii au murit, probabil de ciumă, iar Rita, rămasă singură, a voit să intre în mănăstirea maicilor augustiniene și i s-a cerut, ca o condiție pentru, să-și împace familia cu ucigașii soțului ei. Din acel moment a început pentru ea un nou drum de înțelegere a căii crucii Domnului. A trebuit să se apropie de ucigașii soțului ei, să-i caute și să-i întâlnească pentru iertare reciprocă.
 
Iconografia a imortalizat-o în mai multe scene miraculoase, iar primul miracol se referă la ea însăși: a intrat cu ușile închise în biserica mănăstirii maicilor augustiniene din Santa Maria Maddalena, ajutată de cei trei sfinți protectori, sfântul Augustin, sfântul Ioan Botezătorul. și sfântul Nicolae din Tolentino. Când călugărițele, ca de obicei, mergeau la sfânta Liturghie dimineața devreme, au găsit-o pe Rita rugându-se în interiorul bisericii.
 
În ultimii cincisprezece ani din viața sa, ea a purtat pe frunte semnul comuniunii sale profunde cu Isus Răstignit
 
Sfânta Rita a murit în 1457, iar relicvele ei sunt păstrate în Cascia, în interiorul Bazilicii „Sfânta Rita”. Anchetele medicale efectuate în 1972 și 1997 au confirmat prezența, în zona frontală stângă, a urmelor unei leziuni osoase deschise.

C. L.