„Să descriem 25 de ani de caritate”. Aceasta este fraza folosită de Preasfințitul Anton Coșa, păstorul diecezei noastre, când a cerut să se sărbătorească „jubileul organizațiilor sociale” și să se rezume ceea ce s-a făcut în acești ani pentru cei săraci.

Jubileul organizațiilor sociale va fi sărbătorit sâmbătă, 22 septembrie, și va începe la ora 10.00 în Catedrala „Providența Divină” cu Celebrarea Euharistică prezidată de Arhiepiscopul de Lecce, Mons. Michele Seccia. Va urma un congres la hotelul Jolly Alon, cu vizionarea unui film documentar, mărturiile participanților direcți ai activităților de caritate și prezentările responsabililor organizațiilor diecezane și a părinților parohi. Ulterior, în după-amiaza zilei de sâmbătă, vor urma două discursuri importante, primul ținut de Carlo Costalli, președintele Mișcării Muncitorilor Creștini, iar al doilea de Salvatore Martinez, președintele Rinnovamento nello Spirito / Reînnoirea în Duhul Sfânt.

Va fi celebrat un Jubileu pentru a povesti câte au fost realizate în 25 de ani şi, prin intermediul a doi iluştri oratori, special veniţi din Italia, vor fi trasate liniile de orientare ale implicării sociale şi caritative pentru următorii ani.

Caritatea a reprezentat unul dintre momentele cele mai intense și interesante pe parcursul existenței Diecezei de Chișinău, datorită angajamentului generos al preoților, laicilor și persoanelor consacrate, precum și prin prezența parohiilor și organizațiilor cum ar fi „Caritas”, „Casa Providenței”, „Fides”, Fundația „Regina Pacis”, „Optima Fides” și Congregația Salezienilor lui Don Bosco. Aceste organisme au fost şi mai sunt încă inima pulsantă a unei carităţi fără limite.

Mihail Țurcanu