Pe 23 mai suntem chemați să trăim „Ziua Copilăriei Misionare”, care anul acesta are ca temă „Suntem trimiși să reînnoim lumea”. Aceasta este o oportunitate nu numai pentru sensibilizarea tinerilor cu privire la problema misiunilor, ci și pentru a ne ruga în comunitate pentru misiunile catolice din întreaga lume.
 
„Ziua Copilăriei Misionare” va fi un prilej de rugăciune și reflecție, astfel încât Dieceza noastră să poată simți pe viu subiectul misiunii și evanghelizării, în speranța că Duhul Sfânt le va oferi tinerilor atenția asupra activității misionare.
 
Mai mult, Papa Francisc, neputând participa la Adunarea anuală a Societăților Misionare Pontificale din cauza pandemiei, a ales solemnitatea Înălțării Domnului pentru a trimite un mesaj misionar și pentru a aduce la cunoștință, așa cum scrie el, „lucrurile pe care le-am avut în inima mea să vi le spun”.
 
La început, Papa Francisc amintește despre natura misionară a Bisericii, care este mișcată de Duhul Sfânt: „Înainte de a se înălța, Isus le-a spus ucenicilor săi că le va trimite Duhul, cel Mângâietor. Și astfel a predat Duhului și lucrarea apostolică a Bisericii, de-a lungul istoriei, până la întoarcerea sa”.
 
Ulterior, în mesajul său, Sfântul Părinte face o analiză a situației Bisericii și, mai ales, rolul de a fi misionară într-o lume care are nevoie de evanghelizare, încheind cu reamintirea faptului că misiunea nu este o organizație, întrucât preotul misionar nu poate fi redus la statutul unui birocrat al spiritului sau „ofițer al misiunii”.
 
Există două caracteristici care trebuie să reprezinte misiunea, spune Papa Francisc: însoțirea și discernământul. Aceste elemente ale misiunii ajută la recunoașterea prezenței Duhului în realitatea umană, sămânța deja plantată a prezenței sale în evenimente, în sensibilități, în dorințe, în trăirile profunde ale inimilor și în contexte sociale, culturale și spirituale.
 
Puterea Duhului este cea care îl face pe misionar să fie capabil să se confrunte cu problemele pe care le întâmpină, însoțindu-i pe cei care suferă, și să nu facă planuri mari îndepărtate de realitate sau să acționeze ca funcționari de caritate.
 
În sfârșit, Papa recomandă predilecția pentru cei săraci și cei mici: „lucrările de caritate spirituală și materială față de aceștia arată o preferință divină care interpelează viața de credință a tuturor creștinilor, chemați să aibă aceeași atitudine care este în Cristos Isus (cf. Fil 2 , 5)”.
 
Este un mesaj foarte puternic și bogat în conținut și este tipic pontificatului său, care încearcă să scoată în evidență problemele Bisericii și să-i readucă pe toți pe calea trasată de Duhul Sfânt.
 
C. L.