Este unul dintre cei mai populari și iubiți sfinți din întreaga lume.

Francesco Forgione s-a născut la Pietrelcina (Italia) la 25 mai 1887. Părinții săi, Grazio și Giuseppa, erau țărani săraci, dar foarte devotați: în familie Rozariul se recita în fiecare seară acasă, cu toții împreună. La șaisprezece ani a intrat în mănăstire și de la un franciscan capucin a luat numele de Fra Pio da Pietrelcina. El a devenit preot în 1910. Primii ani de preoție au fost compromiși de condițiile de sănătate precare.
 
În 1916 superiorii l-au transferat la San Giovanni Rotondo și a început pentru el o cale extraordinară ca taumaturg și apostol al confesionalului. La 20 septembrie 1918 a primit stigmatele Patimii lui Cristos, care au rămas deschise, dureroase și sângerând timp de cincizeci de ani. Pr. Pius a fost vizitat de un număr mare de medici, suferind de neînțelegeri și calomnii pentru care a trebuit să se supună unor inspecții canonice defăimătoare.
 
Fecioarei Maria, în mai 1956, i-a dedicat „Casa pentru alinarea suferinței”, una dintre cele mai calificate instituții medicale de astăzi, la nivel național și internațional, cu 70.000 de spitalizări pe an, echipamente de ultimă generație și conexiuni cu principalele instituții de cercetare din lume.
 
În anii 40, pentru a combate teribila realitate a Celui de-al Doilea Război Mondial cu arma rugăciunii, sfântul Pius a întemeiat Grupurile de Rugăciune, una dintre cele mai răspândite realități ecleziale din lume, cu peste două sute de mii de adepți răspândiți pe tot pământul.
 
El și-a îndemnat întotdeauna copiii spirituali să recite Rozariul și să o urmeze pe Maica Domnului în virtuțile ei zilnice, precum smerenia, răbdarea, tăcerea, puritatea, caritatea. „Mi-aș dori să am o voce atât de puternică - a spus el - să invit păcătoșii din toată lumea să o iubească pe Maica Domnului”. El însuși a avut întotdeauna Rozariul în mână. L-a recitat neîncetat, mai ales noaptea.
 
La 21 ianuarie 1990 sfântul Pius a fost proclamat venerabil, a fost beatificat la 2 mai 1999 și a fost proclamat sfânt la 16 iunie 2002, în Piața „Sfântul Petru”, de Papa Ioan Paul al II-lea ca Sfântul Pius din Pietrelcina.

Printre presupusele semne miraculoase atribuite lui găsim „stigmatele”, pe care le-ar fi purtat timp de 50 de ani, profeția și examinarea inimilor și a conștiințelor. Avea puterea de a citi inimile și mințile oamenilor.

C. L.