Ioan Botezătorul este singurul sfânt, alături de Fecioara Maria, a cărui zi de naștere este celebrată, precum și ziua martiriului (29 august).
 
Ioan Botezătorul este ultimul profet al Vechiului Testament și primul apostol al lui Isus, pentru că l-a mărturisit în timp ce era încă în viață. În Evanghelia după Luca (1,5) se spune că s-a născut într-o familie preoțească, iar mama sa Elisabeta era nu putea avea copii și era deja în vărstă. Într-o zi, în timp ce soțul ei, Zaharia, oferea tămâie în Templu, arhanghelul Gabriel i s-a arătat și i-a spus: „Nu te teme, Zaharía, căci rugăciunea ta a fost ascultată şi soţia ta, Elisabéta, îţi va naşte un fiu şi-i vei pune numele «Ioan»!” După această viziune, Elisabeta a conceput un fiu. Maria s-a dus apoi la verișoara ei să o viziteze și a recitat frumosul cânt al „Magnificatului”.
 
Ioan a fost numit „precursorul”, pentru că prin acțiunea și predicarea sa profetică anunță venirea lui Isus. După tinerețe, Ioan s-a retras pentru a duce viața grea a ascetului în deșert, purtând o haină din păr de cămilă și o curea de piele în jurul șoldurilor; hrana sa erau lăcustele și mierea sălbatică.
 
Isus s-a dus și el la râul Iordan pentru a fi botezat și când l-a văzut în fața sa, Ioan a spus: „Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Misiunea sa a fost îndeplinită, deoarece Isus a început să predice.
 
Ioan și-a îndeplinit misiunea fără să cedeze în fața greutăților, nici măcar în fața regelui Irod, care l-a arestat și l-a întemnițat pe Ioan la instigarea soției sale Irodiada, care dorea ca acesta să fie ucis, ceea ce s-a întâmplat. Botezătorul a fost decapitat și capul său a fost purtat pe o tavă. Uciderea a stârnit groază și l-a făcut și mai cunoscut.
 
De ce se celebrează pe 24 iunie? Întrucât nașterea lui Isus era stabilită la 25 decembrie, cea a lui Ioan urma să fie celebrată cu șase luni mai devreme, în conformitate cu ceea ce i-a anunțat Mariei arhanghelul Gabriel.

C. L.