„Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob şi pe Ioan, i-a dus deoparte, pe un munte înalt numai pe ei şi i s-a schimbat înfăţişarea înaintea lor. Hainele lui au devenit strălucitoare, atât de albe cum niciun albitor de pe pământ nu le putea albi” (Mc 9,2-10).
 
Evanghelia relatează schimbarea la față lui Isus, în prezența lui Petru, Ioan și Iacob, care asistă la revelarea identității lui Isus: „Acesta este Fiul meu cel iubit, ascultaţi de el!”
 
Revelația lui Isus are loc între două figuri ale poporului evreu, Moise, icoana Legii, și Ilie, imaginea tradiției profetice, adică „Legea și profeții”.
 
Moise este prietenul lui Dumnezeu (Ex 33,11). Ilie este o figură de excepție, foarte iubită de săraci, de tradițiile monahale, de mistici și de iubitorii de rugăciune. Ilie este un profet iubit de popor pentru că este un profet al apei și al pâinii, al văduvelor și al morților înviați. La sărbătoarea Paștelui, familiile lăsau un set de farfurii în plus și un scaun gol, iar acestea sunt pentru Ilie, pentru că el ar putea veni oricând. 
 
Faptul că Isus, pe Muntele Tabor, a vorbit cu Moise și Ilie, arată clar, mai ales pentru evrei, că acest învățător din Nazaret nu era un simplu învățător, și nu doar un profet; era un om diferit și special, cel puțin la fel de diferit și special cum fuseseră și sunt încă Moise și Ilie. 
 
Trebuie să experimentăm manifestarea lui Isus și să înțelegem cine este el cu adevărat. 

C. L.