Papa a stabilit prima ediție a Zilei Mondiale a bunicilor și bătrânilor pentru data de 25 iulie, acordând, de asemenea, o indulgență plenară pentru acea zi.
 
Papa Francisc a transmis acest lucru în mesajul său din 22 iunie, indicând această numire ca o oportunitate de renaștere după suferințele pandemiei. Îndemnul papei este să nu ne retragem niciodată din vestirea evangheliei: „Eu însumi pot să dau mărturie că am primit chemarea de a deveni Episcop al Romei când, pentru a spune astfel, ajunsesem la vârsta pensionării și deja îmi închipuiam că nu mai pot să fac multe lucruri noi”.
 
Mesajul este, de asemenea, o încurajare pentru bătrâni și bunici. „Nu contează - scrie Papa - câți ani ai, dacă mai lucrezi sau nu, dacă ai rămas singur sau ai o familie, dacă ai devenit bunică sau bunic de tânăr sau mai târziu, dacă ești încă autonom sau ai nevoie de asistență, pentru că nu există o vârstă de pensionare în ceea ce privește îndatorirea de a vesti Evanghelia, îndatorirea de a transmite tradițiile către nepoți”.
 
Papa Francisc cere, mai ales de la bătrâni, trei lucruri: visele, amintire și rugăciune. „Cine, dacă nu tinerii, poate lua visele bătrânilor și să le ducă mai departe? Dar pentru aceasta este necesar a continua să visăm”. Apoi, visele trebuie să fie împletite cu memoria: „A aduce aminte este o adevărată misiune a oricărui bătrân: memoria și a duce memoria la alții”. În cele din urmă, rugăciunea: „Rugăciunea bătrânilor poate să ocrotească lumea, ajutând-o de o manieră, poate, mai incisivă decât zbuciumul altora”.
 
Papa a acordat o indulgență plenară în condițiile obișnuite (mărturisire sacramentală, comuniune euharistică și rugăciune conform intențiilor pontifului suprem) bunicilor, bătrânilor și tuturor credincioșilor care, „motivați de adevăratul spirit al penitenței și al carității”, vor participa la 25 iulie 2021, cu ocazia primei zile mondiale a bunicilor și bătrânilor, la celebrarea solemnă pe care Sfântul Părinte Francisc o va prezida în Bazilica „Sfântul Petru” sau la diversele ceremonii care vor avea loc în toată lumea. Indulgența plenară poate fi aplicată și ca sufragiu pentru sufletele din Purgator. Indulgența va fi acordat credincioșilor care, la 25 iulie, vor dedica un timp adecvat pentru a vizita prin prezență personală sau virtual confrații vârstnici aflați în nevoie sau în dificultate.

C. L.