În Solemnitatea Bunei Vestiri a Domnului ne amintim de momentul în care în orașul Nazaret, îngerul Domnului i-a vestit Mariei: „Vei zămisli şi vei naşte un fiu şi-l vei numi Isus”, iar Maria răspunzând a spus:„ Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!”.

Buna Vestire, o sărbătoare foarte veche, la nouă luni după Crăciun, este un minunat mister al credinței, pe care îl comemorăm în fiecare zi cu recitarea rugăciunii Angelus. Liturgia ne invită să reflectăm asupra răspunsului „da” dat de Maria, care a fost decisiv pentru mântuirea umanității. După cum ne reamintește Papa, „da”-ul Mariei precede „da”-ul lui Isus la voința Tatălui: „În realitate, răspunsul Mariei este reflectarea perfectă a răspunsului lui Cristos însuși atunci când a intrat în lume, așa cum scrie Scrisoarea către Evrei care interpretează Psalmul 39: Iată, vin – în sulul cărţii este scris despre mine – ca să fac voinţa ta, Dumnezeule! (Evr 10,7). Ascultarea Fiului se reflectă în ascultarea Maicii. Iată de ce Buna Vestire este, de asemenea, o sărbătoare cristologică, deoarece celebrează un mister central al lui Cristos: Întruparea sa”.

În această perioadă a Postului Mare este mai ușor să o contemplăm pe Fecioara Maria pe calea crucii și în locurile suferinței lui Isus, dar prin răspunsul „da” dat îngerului Domnului, Maica lui Isus oferă o mărturie despre credința ei și întotdeauna lângă fiul său.

Există Casa Bunei Vestiri. O tradiție străveche identifică casa Mariei, în care a avut loc Buna-Vestire, cu grota care se află astăzi în cripta Bazilicii „Bunei Vestiri” din Nazaret. Casa era formată dintr-o parte săpată în stâncă (grota) și o parte construită. Aceasta din urmă a rămas în Nazaret până la sfârșitul secolului al XIII-lea, apoi a fost transferată mai întâi în Croația și apoi în Loreto, Italia, deoarece reocuparea Țării Sfinte de către musulmani a ridicat temeri pentru siguranța acesteia.

Conform tradiției, a fost purtată în mod miraculos de niște îngeri. Din documentele vremii reiese că, în realitate, transportarea a avut loc pe cale navală, între 1291 și 1294. Casa Sfântă, așa cum se numește, este încă situată în interiorul Bazilicii din Loreto și este continuu vizitată de numeroși pelerini.

C. L.