Episcopul de Chișinău a prezidat sfânta Liturghie la Sculeni, cu ocazia comemorării sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul ceresc al comunității din această localitate de pe malul Prutului, la care, alături de Preasfinția Sa, au participat Pr. dr. Petru Ciobanu și Pr. Artur Chruslak, Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, precum și oaspeți veniți din alte comunități ale Bisericii noastre locale.
 
Pr. Krzysztof Płonka, parohul de Ungheni, parohie de care aparține filiala din Sculeni, a dorit ca sărbătoarea să aibă loc, în ciuda dificultăților cauzate de actuala pandemie, aplicând regulile prevăzute de autorități.
 
La începutul celebrării, episcopul a spus: „Eu, acolo unde a fost posibil, am voit să particip la hramurile comunităților noastre, voind astfel să-i susțin pe credincioșii mei și să-i ajut să crească în credință, speranță și iubire, și împreună să întărim comuniunea și unitatea noastră bisericească, rugându-ne împreună și încredințându-ne mijlocirii sfinților noștri patroni”.
 
Vorbind despre comemorarea sfântului Ioan Paul al II-lea, Mons. Anton Coșa i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să se roage, de asemenea, pentru Papa Francisc și pentru întreaga Biserică: „Iubiți credincioși, vă invit să ne rugăm azi, la această sf. Liturghie, pentru comunitatea dumneavoastră, pentru parohul ei și pentru fiecare dintre voi. Într-un mod deosebit aș vrea să ne rugăm astăzi, prin mijlocirea sf. nostru patron, Papa Ioan Paul al II-lea, pentru Dieceza noastră, care a fost creată chiar de dânsul, dar și pentru întreaga Biserică Catolică în frunte cu Papa Francisc”
 
De asemenea, Mons. Anton a voit să se roage și despre cei care suferă de pandemie, dar și pentru un membru al comunității, care a trecut la Domnul câteva zile în urmă: „De asemenea să ne rugăm și pentru cei care suferă din cauza pandemiei, bolnavi și personal medical, dar și pentru cei care nu mai au de lucru și acum au diferite lipsuri materiale. Ne rugăm și pentru binefăcătorii noștri, știuți și neștiuți, care continuă, în numele Domnului, să ne susțină cu ajutorul lor.  Aș dori de asemenea să înălțăm împreună o rugă către Domnul și pentru sufletul răposatei Valentina (Vrănescu), pe care ați înmormântat-o săptămâna trecută, care o fost un stâlp de nădejde pentru biserica noastră locală, o aprigă luptătoare pentru renașterea și promovarea credinței, o mamă creștină care a avut grijă nu numai de copii ei dar care a ajutat mult și pe confrații mei preoți care au slujit aici de-a lungul timpului. Dumnezeu să o răsplătească, aibă milă de dânsa și să o conducă în paradis, alături de sfinții săi".
 
Predica a fost rostită de Pr. dr. Petru Ciobanu, care, plecând de la o întâmplare din viața sfântului Ioan Paul al II-lea ca tânăr preot, a vorbit despre iubirea pe care trebuie s-o avem față de orice om, indiferent de aparențele exterioare, întrucât „Domnul se uită la inimă” (1Sam 16,7). În același timp, i-a îndemnat pe credincioși să răspundă afirmativ zilnic la întrebarea adresată de Isus lui Petru: „Mă iubești tu?” (In 21,15).
 
La final, parohul i-a mulțumit episcopului pentru darul prezenței sale, exprimând bucuria comunității prin împărtășirea cu păstorul său a unui moment de credință profundă în amintirea sfântului Ioan Paul al II-lea.

C. L.

Link galerie foto