„Spre un noi din ce în ce mai mare”, este tema celei de-a 107-a Zile Mondiale a Migrantului și Refugiatului, care anul acesta este sărbătorită duminică, 26 septembrie. O temă aleasă de Papa Francisc și făcând referință la recenta sa enciclică Fratelli tutti, pentru că „istoria mântuirii vede un noi la început și un noi la sfârșit, iar în centru misterul lui Cristos, mort și înviat, ca toţi să fie una (In 17,21)”.

Totuși, timpul prezent ne arată că există un popor, mereu iubit de Dumnezeu, care este cel al migranților, „răniți și desfigurați”, mai ales în acest moment de cea mai mare criză, precum pandemia prin care trecem, din cauza  naționalismelor și a individualismului. Iar cel mai mare preț îl plătesc străinii, migranții, cei marginalizați.

„În realitate suntem cu toții în aceeași barcă și suntem chemați să ne angajăm astfel încât să nu mai existe ziduri care să ne separe, să nu mai existe alții, ci doar un singur noi, la fel de mare ca întreaga umanitate”.

Fiecare comunitate este chemată să se roage, așa cum cere Papa Francisc, pentru frații și surorile care trăiesc perioada dificilă a emigrației, inclusiv acea parte a poporului din Moldova, care a plecat și și-a părăsit țara pentru un viitor diferit.

Prin rugăciune este posibil să facem vizibili migranții prezenți în comunitățile noastre și să avem pentru ei un gând de solidaritate care să-i însoțească în călătoria dificilă a vieții.

C. L.