Sfânta Monica este mama iubitoare și tenace care i-a dat naștere sfântului Augustin, episcop și doctor al Bisericii, și care a jucat un rol decisiv în convertirea acestuia. Este sărbătorită pe 27 august, zi care o anticipează pe cea a fiului său ilustru cu o zi. În această femeie care a trăit în mare parte în umbră, găsim blândețe și dulceață, dar și o putere extraordinară a minții. Credința ei este o credință matură, care nu renunță, care gândește, urmând exemplul Mariei.
 
Provenind dintr-o familie bogată, sfânta Monica s-a născut în anul 331 în Tagaste, actualmente în Algeria. Spre deosebire de obiceiul timpului, care nu le permitea femeilor să studieze, ea a primit o educație bună și a meditat asupra Bibliei de la o vârstă fragedă. O femeie creștină, educată și liberă, așadar, cu inima orientată spre comori spirituale. Ceea ce știm despre ea provine din scrierile lui Augustin, de aceea știm că Monica s-a căsătorit cu Patricius, un bărbat cu un caracter aspru și dificil, care totuși știa să accepte cu blândețe și, de asemenea, să se apropie de credință. Așa că Monica a transmis educația creștină celor trei copii de la o vârstă fragedă: Augustin însuși spune că a băut numele lui Isus împreună cu laptele mamei sale.
 
Augustin a crescut și a început o viață lipsită de scrupule și dezordonată. Monica nu a renunțat, dar a continuat să-și însoțească fiul cu dragoste și rugăciune. Datorită predicilor sfântului Ambrozie, după multe greutăți, Augustin a îmbrățișat credința creștină, pornind pe acea cale a sfințeniei pe care o cunoaștem bine astăzi. Monica a fost prezentă la botezul său în 387.
 
De atunci, cei doi nu s-au separat niciodată. După hotarârea de a începe o viață monahală, Augustin a decis să se întoarcă în Africa, iar Monica a murit la 27 august 387: Trupul ei a rămas mai multe secole în biserica Sant’Aurea di Ostia, apoi a fost mutat la Roma în biserica San Trifone.
 
C. L.