„Adevăr vă spun că vameşii şi desfrânatele merg înaintea voastră în împărăţia lui Dumnezeu. 32 Căci Ioan a venit la voi pe calea dreptăţii, dar nu aţi crezut în el, însă vameşii şi desfrânatele l-au crezut. Voi însă, deşi aţi văzut, nici măcar după aceea nu v-a părut rău, ca să credeţi în el” (Mt 21,28-32).
 
În această duminică, lecturile ne invită să dăm profunzime alegerilor și acțiunilor pe care le facem în calitate credincioși. În fața tatălui din Evanghelie, care își invită copiii să meargă să lucreze pe câmpul său, primul exprimă un refuz. „Dar apoi i-a părut rău şi s-a dus”. Al doilea fiu, pe de altă parte, răspunde invitației tatălui său cu disponibilitate promptă, dar numai în cuvinte. Cu această parabolă, Isus ne invită să credem că mântuirea nu este automată și, în schimb, cere responsabilitatea persoanei.
 
Isus afirmă că „vameşii şi desfrânatele merg înaintea voastră în împărăţia lui Dumnezeu”. O frază paradoxală, de fapt, el nu înseamnă cu siguranță că, pentru a fi mântuit, este necesar să devii desfrânată sau exploatator; mai degrabă înseamnă pentru noi că cei care se simt în siguranță, mulțumiți de meritele și privilegiile lor, acceptă cu greu invitația de a se converti și de a rupe cu păcatul, poate pentru că sunt convinși că nu au într-adevăr nevoie de ea.
 
Vameșii și desfrânatele, ca atare, cu siguranță nu pot fi luate ca modele de viață exemplară, într-adevăr, alegerile lor sunt un „nu” clar la invitația Tatălui. Dar unii dintre ei „au reflectat, s-au îndepărtat de toate păcatele comise: cu siguranță vor trăi și nu vor muri”.
 
Dar Domnul nu ne lasă să putrezim în păcatul nostru; el nu încetează să ne caute, invitându-ne continuu să ne îndreptăm viața și să ne deschidem spre iertarea lui. Cu toate acestea, confruntați cu această invitație, unii cred că nu au nimic de schimbat, considerându-se drepți și observatoi. Alții, pe de altă parte, pornind de la conștientizarea propriilor greșeli, redescoperă gustul pentru adevăr și dorința de consecvență responsabilă, până la punctul de a se deschide spre convertire.

C. L.