Figura Sfântului Augustin este întotdeauna extraordinar de actuală, un far spiritual care a călăuzit viețile a mii de credincioși de toate vârstele.
 
„Ne-ai creat pentru Tine, Doamne, iar inima noastră este neliniștită până când va găsi odihnă în Tine”. Această faimoasă frază, conținută în Confesiuni, poate rezuma întreaga viață a acestui sfânt, animată de o continuă căutare a adevărului.
 
Augustin s-a născut în Tagaste (actualmente în Algeria) în 354. Tatăl său, Patricius, aparținea unei familii păgâne, în timp ce mama sa Monica era o creștină înflăcărată. Figura maternă a avut o importanță centrală în educația lui Augustin. Însă, odată cu adolescența, sufletul său insaciabil și neliniștit l-a dus pe alte căi. În timpul unei perioade îndelungate de studiu, a devenit un iubitor de filozofie și retorică, experimentând plăcerea de a excela față de ceilalți, iar în acei ani s-a angajat și într-un stil de viață dezordonat.
 
În 384 s-a stabilit la Milano și acolo a avut loc marea transformare: întâlnirea cu episcopul sfântul Ambrozie a trezit credința creștină în el. A înțeles că a găsit în sfârșit ceea ce căutase întotdeauna spiritul său: de la Ambrozie a primit botezul. În acea perioadă, el a stabilit relații cu mama sa, o sursă inepuizabilă de bogăție interioară.
 
După moartea mamei sale, care a avut loc brusc în 387, Augustin s-a întors în Africa, hotărât să ducă o viață monahală. După ce și-a vândut bunurile, a fondat o comunitate mică, trăind inițial în orașul său natal, apoi în Hippo Regius.
 
Dar încă o dată viața sa a luat un curs neașteptat. De fapt, el a fost proclamat episcop prin aclamare populară (o practică destul de frecventă în acele zile: vox populi se bucura de multă stimă pentru că era considerat vocea lui Dumnezeu). Deci, deși nu a fost alegerea lui, Augustin a acceptat, dovedindu-se a fi un episcop luminat și a devenit un punct de referință pentru bisericile africane. După mulți ani de îngrijire asiduă și neobosită a sufletelor, el s-a îmbolnăvit grav și după câteva luni, în timp ce pământul său a fost asediat de hoardele vandalilor, a murit. Era anul 430. Regula sa de viață a fost modelul pentru diverse experiențe religioase, printre care se evidențiază Ordinul Augustinienilor, răspândit în toată lumea.
 
C. L.