La 29 septembrie Biserica Catolică îi sărbătorește pe arhanghelii Mihail, Gabriel și Rafael. Biblia dezvăluie misiunile specifice fiecăruia: Mihail, adversarul Satanei, Gabriel, vestitorul și Rafael, ajutătorul. Titlul de arhanghel derivă din ideea unei curți cerești în care îngerii sunt prezenți în diferite grade și demnități. Arhanghelii Mihail, Gabriel și Rafael ocupă cele mai înalte sfere ale ierarhiilor angelice. Aceștia au sarcina de a păstra transcendența și misterul lui Dumnezeu. În același timp, fac ca prezența și perceptibilitatea sa să fie salvatoare.
 
Sfânta Scriptură indică misiunile particulare ale arhanghelilor: zi și noapte îi slujesc lui Dumnezeu și, contemplând fața lui, îl slăvesc neîncetat. În special Mihail („Cine este ca Dumnezeu?”) este arhanghelul care se ridică împotriva Satanei, îi apără pe prietenii lui Dumnezeu și protejează poporul său.
 
Gabriel („Puterea lui Dumnezeu”) este unul dintre spiritele care stau înaintea lui Dumnezeu, îi dezvăluie lui Daniel secretele planului divin, îi vestește lui Zaharia nașterea lui Ioan Botezătorul și Mariei pe cea a lui Isus.
 
Rafael („Dumnezeu vindecă”), fiind la fel printre cei șapte îngeri care stau înaintea tronului lui Dumnezeu, îl însoțește și îl păzește pe Tobia în vicisitudinile călătoriei sale și îl vindecă pe tatăl său orb.
 
Cultul arhanghelului Mihail este de origine orientală. Împăratul Constantin I, începând cu anul 313, i-a oferit o devoțiune specială, până acolo încât i-a dedicat un sanctuar impunător construit la Constantinopol. Prima bazilică dedicată arhanghelului în Occident a fost construită la Roma, iar ziua dedicării sale, 29 septembrie, probabil oficiată de un papă înainte de anul 450, a rămas până în ziua de azi cea în care întreaga lume catolică îl sărbătorește pe sfântul Mihail.
 
La sfârșitul secolului al V-lea, cultul s-a răspândit rapid în toată Europa, după apariția arhanghelului în sudul Italiei. Conform tradiției, arhanghelul i s-a arătat unui episcop la 8 mai 490 și, indicându-i o peșteră, l-a îndemnat să o dedice cultului creștin. În acel loc se află și astăzi sanctuarul „Sfântului Arhanghelului Mihail”.

C. L.