Este scris în Rugăciunea zilei de la sfânta Liturghie, referindu-se la îngeri: „Să cooperăm împreună în planul mântuirii lui Dumnezeu”. La fel de interesant este ceea ce spune Papa Francisc: „Suntem „frați” întru vocație. Îngerii stau înaintea Domnului pentru a-l sluji, pentru a-i aduce laudă și pentru a contempla slava feței sale. Ei îl contemplă pe Domnul; îl slujesc și îl contemplă. Și, de asemenea, Domnul îi trimite pentru a ne însoți pe calea vieții”.
 
Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, Gabriel „Dumnezeu este puterea mea” și Rafael „Dumnezeu a vindecat”. Despre Mihail se vorbește de patru ori în Scriptură: de două ori în Daniel, o dată în Scrisoarea lui Iuda și în Apocalipsă, unde îl vedem luptând împotriva balaurului. În cultul creștin, el era deja prezent în secolul al IV-lea și există numeroase biserici și capele închinate lui.
 
În schimb, Gabriel este cel care anunță nașterea lui Ioan Botezătorul lui Zaharia și cea a lui Isus Mariei, făcându-se astfel mesager mesianic și revelator al evenimentului central din istoria mântuirii. În Vechiul Testament, în cartea lui Daniel, apare ca un vestitor al revelațiilor divine.
 
Rafael apare doar în cartea biblică a lui Tobía, și este descris în rolul de „păstrător” și „vindecător”. Rafael este îngerul vieții de zi cu zi, care preia un profil uman, pentru a fi mai aproape de noi și a ne ghida ca un adevărat „înger păzitor” în dificultățile existenței. El este prietenul care sfătuiește și sprijină, este prezența vizibilă a unui Dumnezeu invizibil, dar iubitor față de creația sa.
 
Aceștia sunt însoțitorii noștri pe calea slujirii lui Dumnezeu și cărora Papa Francisc ne invită să ne rugăm într-un mod simplu: „Mihail, ajută-te în luptă; fiecare își cunoaște bătăliile pe care le au de dus în viața din zilele noastre. Fiecare dintre noi știe care este principala luptă, în care se riscă pierderea mântuirii. Ajută-ne Gabriel; adu-ne vestea despre Isus; fii aducătorul veștii mântuirii, a prezenței lui Isus mântuitorul alături de noi și dăruiește-ne speranța. Rafael, ia-ne de mână și ajută-ne pe parcursul vieții pentru a nu greși calea și pentru a rămâne statornici, în mers continuu,  ajutați de tine”.
 
C. L.