La 30 iunie 2014, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Chişinău a avut loc şedinţa de vară a Consiliului Pastoral Diecezan. Şedinţa a început la ora 10.00 printr-un cuvânt de salut din partea Mons. Cesare Lodeserto, care a punctat cele patru momente principale ale şedinţei: 1. o meditaţie propusă de episcopul de Chişinău, PS Anton Coşa; 2. intervenţia vicarului general, Mons. dr. Benone Farcaş despre rolul consiliilor pastorale; 3. intervenţia Mons. Cesare Lodeserto despre momentele misiunii pastorale ale noii evanghelizări; 4. intervenţiile parohilor.

Meditaţia păstorului Diecezei de Chişinău a fost divizată în două părţi. Mai întâi o reflecţie asupra credinţei ca dar preţios pe care Cristos îl face Bisericii, apoi a expus unele îndrumări pastorale, insistându-se asupra rolului consiliilor pastorale ca instrumente în acţiunea Bisericii.

Vicarul general al Episcopiei de Chişinău a vorbit despre consiliile pastorale parohiale şi implicarea credincioşilor laici, pornind de la textele Codului de drept canonic. Structurată în două părţi, intervenţia a indicat importanţa laicilor în viaţa Bisericii şi rolul consiliilor pastorale diecezane şi parohiale, referindu-se apoi la pregătirea laicilor şi la necesitatea implicării parohului în această direcţie.

În intervenţia sa, Mons. Cesare Lodeserto a vorbit despre misiunea noii evanghelizări, citând din Exortaţia apostolică a Papei Francisc Evangelii gaudium în care se spune că noua evanghelizare este o „noutate veşnică” (cf. nr. 11). El a definit noua evanghelizare în trei puncte: 1. răspunsuri adecvate date de creştini situaţiilor concrete din societate; 2. un nou elan misionar; 3. a ţine seama de diversele realităţi.

După pauza de cafea, în partea a doua a şedinţei au urmat prezentările făcute de parohii prezenţi la întrunire, care au răspuns la trei întrebări, trimise fiecăruia în prealabil. În baza acestor răspunsuri urmează să se ţină seama în elaborarea noului program pastoral.

Şedinţa s-a încheiat cu o agapă frăţească.