Apostolul Andrei este sărbătorit atât în bisericile occidentale, cât și în cele răsăritene, iar 30 noiembrie este sărbătoare națională în Scoția. Conform tradiției ortodoxe, el este numit „Întâiul chemat”, pentru că a fost primul dintre ucenicii lui Ioan Botezătorul care a fost chemat de Domnul Isus la Iordan.
 
În Evanghelia după Ioan este menționată chiar ora („patru după-amiaza”) primei sale întâlniri cu Isus. Apoi vine chemarea. Cei doi frați, Andrei și Petru, s-au întors la munca lor de pescari pe „marea Galileii”: dar părăsesc totul brusc când Iisus ajunge și spune: „Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni!” (Mt 4,18-20). Apoi îl găsim pe Andrei împreună cu Petru, Iacov și Ioan, care pe Muntele Măslinilor, „aparte”, îl întreabă pe Isus despre semnele vremurilor din urmă (Mc 13). Prezența sa este accentuată în special în episodul înmulțirii pâinilor. Cunoaștem, de asemenea, că grecii care doreau să-l cunoască pe Isus, s-au adresat apostolului Andrei și el i-a condus la Învățătorul Divin. În cele din urmă, numele lui Andrei apare în primul capitol al Faptelor, alături de ceilalți apostolic, care se îndreaptă spre Ierusalim după Înălțare. Atunci Andrei i-a comunicat fratelui său despre faptul că l-a văzut pe Mesia și l-a condus Simon Petru la Isus.
 
Potrivit autorilor creștini antici, apostolul Andrei a evanghelizat Asia Mică și regiunile de-a lungul Mării Negre, ajungând până la Volga. Prin urmare, este onorat ca patron în România, Ucraina și Rusia. Condamnat, el însuși ar fi cerut să fie răstingnit pe o cruce făcută în formă de X (o formă de cruce căreia i-a dat numele) și care evocă, chiar prin forma sa, inițiala greacă a numelui lui Cristos.
 
După martiriu, conform tradiției, relicvele sfântului Andrei au fost mutate de la Patras la Constantinopol, iar mai târziu la Amalfi, Italia. În septembrie 1964, ca un gest de deschidere față de Biserica Ortodoxă Greacă, Papa Paul al VI-lea a dăruit un deget și o parte din cap bisericii din Patras. Relicvele returnate sunt încă păstrate în Biserica „Sfântul Andrei” din Patras într-o urnă specială și sunt arătate credincioșilor în sărbătoarea din 30 noiembrie.
 
C. L.