Evanghelia din această duminică spune istoria lui Zaheu, un om bogat care era conducătorul vameșilor; am putea crede că acest om iubitor de putere nu mai are nicio speranță de mântuire.
 
Dar Isus se duce direct la casa acestui om bogat. De ce?
 
În Lectura I se spune că Dumnezeu nu simte dezgust pentru nimic din ceea ce a creat. Mărinimia lui Dumnezeu vede ceva prețios în fiecare creatură. Dumnezeu conduce istoria noastră având ca scop mântuirea: „Îi mustri câte puţin pe cei care cad... pentru ca, abandonând răutatea, să creadă în tine”.
 
Evanghelia spune, de fapt, că „Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut”.
 
Când Isus merge în casa lui Zaheu, caută ceva: caută un fiu al lui Abraham, ascuns în acest vameș; nu crede că Zaheu este un păcătos, așa cum cred oamenii: „A intrat să fie găzduit la un om păcătos”. Isus este convins că a intrat în casa unui israelit, a unui fiu al lui Abraham.
 
Isus caută ceea ce orice evanghelist caută la ascultătorii săi: un copil al lui Dumnezeu. Isus este negustorul care caută perla prețioasă din Matei 13 și care, când o găsește, dă totul pentru a o avea. Vestirea Evangheliei nu înseamnă „a face ordine” sau „a repara” oamenii, ci a căuta lucrarea lui Dumnezeu care se află în fiecare om și a găsi astfel inima ascultătorilor săi.
 
Isus vede un om urcat într-un sicomor și își dă seama că este o persoană gata să revină. Zaheu, de fapt, încercând să-l vadă pe Isus, caută, fără să știe, ceva de la acest învățător ciudat care trece pe acolo. Zaheu caută ceva, iar Isus prinde ușa aceea mică deschisă și intră.
 
Ce se află în interiorul omului? Câtă neliniște este în inima omului! Și câte căutări zadarnice? Pentru că nimeni nu este cu adevărat el însuși sau nu simte că este acolo unde îi este locul până când Cristos nu intră în casa lui. Dar Cristos știe ce suntem cu adevărat. El știe un singur lucru: că suntem prețioși. Și de aceea pare potrivit ca el să urce pe cruce pentru noi.
 
În Lectura I se spune: „Tu cruţi toate, căci ale tale sunt, stăpâne, iubitorule al vieţii!”
 
Cine este Zacheu? Cristos știe. Cine sunt eu? Cristos știe.
 
Isus îl încredințează pe Zaheu sieși și acest conducător al vameșilor își găsește inima și este o inimă surprinzător de generoasă: „Iată, Doamne, jumătate din ceea ce am o dau săracilor”. Și este atât de multă bucurie.

C. L.