În ultima zi a primei luni a anului calendaristic – 31 ianuarie – familia saleziană din întreaga lume îmbracă haine de sărbătoare. Aceasta este ziua în care fondatorul Congregației Saleziene – sfântul Ioan Bosco – s-a născut pentru cer și ziua în care Biserica îl comemorează pe aceste părinte și maestru al tinerilor. Şi salezienii din Dieceza de Chișinău, prezenți pe aceste meleaguri încă din 2005, și-au sărbătorit fondatorul printr-o serie de manifestări ce au avut loc în biserica „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din Chișinău.
Sărbătoarea, care s-a bucurat de prezenţa a numeroşi preoţi din dieceză, a multor persoane consacrate şi credincioşi, a început la ora 10.30 prin prezentarea unei scurte informaţii despre viaţa sfântului Ioan Bosco, despre congregaţia înfiinţată de el, despre misiunea şi apostolatul ei printre tineri, precum şi despre opera fraţilor salezieni din Dieceza de Chişinău, după care o fetiţă a citit o poezie dedicată sfântului Ioan Bosco, omagiul ei adus acestui sfânt. A urmat apoi sfânta Liturghie, prezidată de vicarul episcopal Mons. Cesare Lodeserto, cel care a şi ţinut cuvântul de învăţătură, în cadrul căruia a arătat cum opera saleziană din Chişinău urmează linia trasată de fondatorul lor în păstorirea tinerilor. La sfârşitul celebrării euharistice, pr. Tiziano Barracco, superiorul salezienilor din Moldova, i-a invitat pe unii dintre cei prezenţi să adreseze şi ei câte un cuvânt celor prezenţi. Astfel, pr. Gianfranco Ferrari, directorul Centrului „Don Bosco”, a vorbit mai pe larg despre activităţile centrului coordonat de el, invitându-i pe credicioşi să se roage pentru ca „vehiculul” salezian din Moldova să-şi capete şi a patra „roată”, adică şcoala profesională pe care centrul doreşte să o deschidă. Mons. dr. Benone Farcaş, vicarul general al Diecezei de Chişinău, le-a transmis cuvântul de salut al păstorului diecezei, PS Anton Coşa, mulţumindu-le totodată fraţilor pentru munca depusă în favoarea tinerilor. Ambasadorul Italiei, prezent şi el la sărbătoare, a venit un cuvânt de laudă pentru întreaga operă realizată de salezieni în Moldova, asigurându-i şi pe viitor de susţinerea instituţiei coordonate de dânsul.
La finalul sărbătorii, Mons. Benone Farcaş a binecuvântat şi sfinţit statuia sfântului Ioan Bosco aflată la intrarea în biserică, ridicată acolo pentru a le spune tuturor vizitatorilor centrului că tot ceea ce au reuşit fraţii salezieni să realizeze acolo este, de fapt, opera fondatorului lor.
Pr. Petru Ciobanu