Astăzi, Biserica celebrează solemnitatea Preasfintei Treimi, a unui Dumnezeu care este Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Trinitatea nu este o idee abstractă, pentru ca noi să putem înțelege cine este Dumnezeu. Întotdeauna păstrăm clar conceptul că Dumnezeu nu este o definiție, ci o experiență. Trinitatea nu este un concept care trebuie înțeles, ci o manifestare care trebuie primită.
Această relatare a unui autor oriental este semnificativă: „Copilul își întreabă mătușa: Cum este Dumnezeu? Mătușa îl privește în tăcere, se apropie de el, îl îmbrățișează, îi sărută părul și ținându-l aproape îi șoptește: Cum te simți acum? Copilul își ridică ochii și răspunde: Bine, mă simt bine. Și mătușa: Uite, ăsta e Dumnezeu”.
Dumnezeu este ca o îmbrățișare. Dacă nu există iubire, nu există magisteriu. Dacă nu există iubire, nu se va întâmpla nimic din ceea ne ce cere bunul Dumnezeu. Dumnezeu ca o îmbrățișare: acesta este sensul Treimii. Dacă suntem întrebați: în ce credem noi, creștinii? Răspunsul spontan este: cred în Dumnezeu Tatăl, în Isus răstignit și înviat, în Biserică.
EvanghelistulIoan dă un alt răspuns: creștinul crede în iubire!
Ideea de Dumnezeu pe care o purtăm în inimile noastre este poate confuză. Atunci Isus ne răscolește modul de gândire și ne permite să îl cunoaștem pe adevăratul Dumnezeu, care este Dumnezeul iubirii. Isus nu l-a explicat niciodată pe Dumnezeu, ci l-a întruchipat, prin viața sa, prin felul său de a trăi, de a iubi, atât de mult încât a mers până la a spune „cine mă vede îl vede pe cel care m-a trimis” (Ioan 12,45).
Isus ne dezvăluie că Fața lui Dumnezeu este iubire, bucurie, întâlnire, relație, prietenie, familie. La sfârșitul unei zile, se poate să nu te fi gândit la Dumnezeu sau să nu-i fi rostit numele, dar dacă s-au creat legături, s-a adus bucurie cuiva, s-a lucrat pentru comuniune, atunci s-a făcut cea mai frumoasă profesiune de credință în Sfânta Treime! Când suntem alături de cineva care ne iubește, când primim și suntem primiți de cineva, ne simțim atât de bine: pentru că ne îndeplinim vocația.
Solemnitatea Presfintei Treimi este sărbătoarea comuniunii și anume aceasta este ceea spre ce trebuie să tindem ca indivizi și ca și comunitate creștină. Spre Sfânta Treime trebuie să privim în proiectul de construire a comunităților noastre.
Don Tonino Bello spunea: „Suntem chemați să trăim pe pământ ceea ce cele trei persoane divine trăiesc în ceruri: convivialitatea diferențelor”.
C. L.