La doar câteva zile după ce Biserica îi comemorează pe Toți Sfinții, cei care sunt proclamați de Isus fericiți, la 4 noiembrie ne apare modelul sfântului Carol Borromeu, care, într-un discurs spunea: „Toate faptele voastre să fie făcute în caritate..., astfel, vom avea puterea să-l formăm pe Cristos în noi și în alții”.

Carol s-a născut la 2 octombrie 1538, într-o familie nobilă, însă și profund credincioasă. Tatăl său, Gilbert, avea o inimă deschisă față de țăranii de pe proprietatea sa, iar mama sa, Margareta, era cu totul dedicată familiei și săracilor.

Destinat carierei ecleziastice, de la vârsta de 7 ani se număra deja printre clerul milanez, iar la 14 ani a fost la trimis la Universitatea din Pavia, devenind doctor în ambele drepturi la doar 21 de ani. După moartea tatălui, a fost chemat de Papa Pius al IV-lea, rudă a familiei, la Roma, unde a fost numit protonotar apostolic, fiind creat cardinal la nici 22 de ani împliniți. Datorită calităților sale organizatorice, a fost redeschis și dus la bun sfârșit Conciliul din Trento, fiind emise, la îndemnul său, și decretele pentru implementarea deciziilor conciliare. În anul 1560, a fost numit administrator al Arhidiecezei de Milano, chiar dacă nu era cleric.

După moartea fratelui său, Frederic, devenind singurul moștenitor al familiei, alege totuși să fie hirotonit preot, sacramentul primindu-l în iulie 1563, iar la 7 decembrie anul următor era deja consacrat episcop, devenind astfel păstorul arhidiecezei sfântului Ambroziu, exemplul căruia l-a copiat în toate, ceea ce l-a făcut pe sfântul Filip Neri să exclame despre Carol: „Acest om este de fier!” Ca arhiepiscop, a dus o viață austeră, a luptat pentru implementarea deciziilor tridentine, a fost alături de turma sa prin numeroasele sale vizite pastorale.

În anul 1576, orașul Milano a fost lovit de ciumă, Carol grăbindu-se să vină în ajutor poporului lovit de nenorocire, vânzând o proprietate a familiei și mergând în persoane în mijlocul ciumaților. Ciuma a trecut, însă sănătatea arhiepiscopului fusese deja afectată de efortul supraomenesc pe care l-a făcut. A trecut la Domnul la 3 noiembrie 1584, fiind canonizat de Papa Paul al V-lea la 1 noiembrie 1610 și indicat drept model pentru toți păstorii.

„Toate faptele voastre să fie făcute în caritate”, acest îndemn, adresat fiecăruia dintre noi, sfântul Carol Borromeu a fost primul care l-a trăit. Să-l trăim și noi, pentru a-l forma pe Isus în noi înșine și în alții!

Pr. dr. Petru Ciobanu