„Când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori?”. I-au zis: „Pe cei răi îi va ucide fără milă, iar via o va da în arendă altor viticultori, care îi vor da roadele la timpul cuvenit.” (Mt 21,33-43).
 
În duminica aceasta, cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să înțelegem cum invitația de a întâmpina Împărăția lui Dumnezeu așteaptă o deschidere generoasă și hotărâtă.
 
Tema este deja introdusă de profetul Isaia (prima lectură), care prezintă istoria Israelului prin imagini. Isus face același lucru, adresându-se arhiereilor principali și bătrânilor poporului, cu o parabolă care preia aceleași imagini folosite de Isaia.
 
Profetul prezintă legământul pe care Dumnezeu a vrut să-l stabilească cu omenirea, care trăiește atât momente pozitive cât și trădări. Dar cum răspunde Dumnezeu Tatăl la refuzul celor ce se opun iubirii sale și propunerii sale de legământ? Proprietarul viei pune două întrebări: „Ce altceva trebuie să fac cu via mea ce n-am făcut? ... Când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori?
 
Apare dezamăgirea lui Dumnezeu! Dar dezamăgirea lui Dumnezeu nu este ultimul său cuvânt: chiar dacă este dezamăgit de noi, el nu eșuează în promisiunile sale, nu se retrage și nu se răzbună! Dimpotrivă, în ciuda situațiilor de slăbiciune și păcat, el continuă ofere „vinul nou” al viei sale.
 
Prin urmare, să întâmpinăm chemarea Domnului cu o inimă deschisă, conștienți că un răspuns autentic trebuie să vină cu „da-ul” nostru format din alegeri și acțiuni coerente și concrete.

C. L.