Născută la 26 august 1910 la Skopje (Macedonia), cu numele de botez Agnes Gonxhe Bojaxhiu. Agnes a intrat în Congregația Surorilor Misionare ale Maicii Domnului din Loreto la 18 ani: a plecat în 1928 în Irlanda, un an mai târziu era deja în India. În 1931 și-a depus primele jurăminte, luând noul nume al sorei Maria Tereza a Pruncului Isus, pentru că era foarte devotată sfintei mistice carmelite sfânta Tereza de Lisieux.
Timp de aproximativ douăzeci de ani a predat istorie și geografie tinerelor femei din familii înstărite. Apoi a venit vocația în vocație: era 10 septembrie 1946 când a simțit, în timp ce mergea cu trenul la un curs de exerciții spirituale, vocea lui Cristos chemând-o să trăiască printre cei mai mici dintre cei mai mici.
Părăsește mănăstirea, nu fără dificultăți, după aproape douăzeci de ani de ședere și pleacă singură, cu un sari alb (culoarea doliului din India) mărginit în albastru (culoare mariană), pe străzile din Calcutta în căutarea celor uitați.
Încetul cu încetul, unii dintre elevii ei din trecut și alte fete se alătură, pentru a ajunge apoi la recunoașterea diecezană a congregației sale: 7 octombrie 1950.
Și în timp ce, an de an, Institutul Surorilor Carității crește în întreaga lume, familia de origine din Albania este expropriată de toate bunurile sale de către guvern și, vinovată de credința sa religioasă, este aspru persecutată.
„Micul creion al lui Dumnezeu”, pentru a-și folosi autodefinirea, a intervenit în mod repetat în mod public și cu forță, chiar și în fața politicienilor și oamenilor de stat, asupra condamnării avortului și a metodelor artificiale de contracepție. Ea „și-a făcut auzit vocea de către cei puternici ai pământului”, a spus Papa Francisc în predica canonizării care a avut loc la 4 septembrie 2016.
De asemenea, la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, întrebată: „Ce putem face pentru a promova pacea mondială?”, ea a răspuns fără ezitare: „Mergeți acasă și iubiți-vă familiile”.
A murit pe 5 septembrie 1997 cu un rozariu în mâini.
Când intri într-o biserică sau capelă a Misionarelor Carității, Crucifixul domină altarul, alături de care este inscripția: „Mi-e sete”. Iată sinteza vieții și a lucrărilor sfintei Tereza de Calcutta,
Printr-o excepție specială, Ioan Paul al II-lea a deschis procesul de beatificare la doar doi ani după moartea sa. Procedura s-a încheiat în vara anului 2003 și proclamarea a avut loc în 19 octombrie următor.
C. L.