Este simbolul purității apărate cu prețul vieții după o tentativă de viol. A murit la vârsta de 12 ani, a fost beatificată în 1947 și proclamată sfântă în 1950 de Papa Pius al XII-lea. Criminalul ei a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. S-a pocăit și s-a convertit abia după ce a visat-o pe Maria care i-a spus că va ajunge în Rai. Când a fost eliberat după 27 de ani, i-a cerut iertare mamei fetei.
 
Maria Goretti s-a născut în Italia în 1890. În timp ce părinții ei lucrau pe câmp, Maria se ocupa de treburile casnice, menținând casa în ordine și îngrijindu-i pe frații mai mici. După câțiva ani, la 6 mai 1900, tatăl nu s-a întors acasă, lovit de malarie, când Maria avea 10 ani. A început să o consoleze pe mama sa, care a rămas singură să întrețină familia și cu un loc de muncă peste puterile sale. Nu mai putea merge la școală, pe care o frecventa deja ocazional. Ea a fost definită de oamenii din jur ca „un înger”. Sacrificând timpul necesar somnului, mergea la Liturghie.
 
Între timp, Maria a împlinit vârsta de doisprezece ani, sufletul ei era simplu și pur și nu avusese timp să viseze la viitorul său, fiind preocupată doar muncă, de a-și susține și încuraja mama, pentru a avea grijă de frații ei mici.
 
La 5 iulie 1902, fiul șefului la care lucra a încercat să o violeze. Maria Goretti i-a înțeles intențiile și a început să-i spună: „Nu, nu, Dumnezeu nu vrea, dacă faci asta te duci în iad”. Tânărul s-a înfuriat și a început să o lovească. A fost transportată la spital, dar medicii nu au putut să o salveze.
 
Încă vie și conștientă, și-a iertat criminalul, spunându-i mamei sale: „Pentru iubirea lui Isus îl iert; Vreau să vină cu mine în Rai”.
 
Criminalul a fost arestat și condamnat la închisoare. Când a fost eliberat din închisoare în anul 1928, s-a dus la mama ei să-i ceară iertare și în semn de împăcare amândoi au mers la Împărtășanie în ajunul Crăciunului din acel an.
 
La 31 mai 1935 în Dieceza de Albano a început primul proces de beatificare a ei, care a fost încheiat la 27 aprilie 1947 de Pius al XII-lea, și același papă a canonizat-o la 24 iunie 1950, în fața unei imense mulțimi, în prezența mamei ei, care, bolnavă, a fost așezată într-un scaun cu rotile, participând la rit de la o fereastră a Vaticanului.

C. L.