Iată un personaj înzestrat cu un dinamism extraordinar - Caietan din Thiene. Născut în octombrie 1480 la Vicenza, într-o familie de nobili. După absolvirea studiilor superioare se transferă la Roma intrând în Curia pontifical, cu funcția de letopiseț papal.

Apoi, deoarece la Roma ajunsese experiența Oratoriului, scopul căruia era de a ajuta pe cei săraci, Caietan aderă la acesta și la scurt timp s-a decis să devină preot, fiind hirotonit în 1516. În timpul primei sale Liturghii, celebrate în ziua de Botezul Domnului, i se ivi Fecioara care îi oferi Pruncul Isus.

Ajungând la Veneția a avut ideea de a fonda o societate de preoți, care să trăiască în comun, profesând legământul religios și imitând Biserica de la origini. Împreună cu alți prieteni a creat o comunitate de clerici regulari care au fost numiți Teatini.

Caietan a contribuit în mod eficace la reforma religioasă a tradițiilor, iar pe lângă aceasta a intensificat avântul operelor de caritate. A fost mai apoi trimis la Napoli, unde se dedică unui apostolat intens. Printre altele, a reaprins tradiționalul devotament pentru presepiu și a promovat comuniunea frecventă, la acea vreme neobișnuită.

A murit la 7 august 1547. După o perioadă de tăcere îndelungată, i s-a intentat procesul canonic de beatificare, fiind proclamat fericit la 1629 și sfânt la 1671.

C.L.