Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului, este celebrată la 7 octombrie, iar la 8 mai, Regina Rozariului din Pompei este celebrată prin recitarea Rugăciunii solemne. Cultul Fecioarei Rozariului este foarte vechi și datează din perioada înființării Ordinului Fraților Predicatori (secolul al XIII-lea), dominicanii fiind principalii predicatori ai rugăciunii Rozariului.
Pe lângă aceasta, victoria flotei creștine asupra otomanilor la Lepanto, în 1571, a fost atribuită mijlocirii Fecioarei Rozariului. În urma acestei victorii, Papa Pius al V-lea (1566-1572) a instituit Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului în prima duminică din octombrie, care apoi, începând din 1913, a fost transferată la 7 octombrie.
Cultul Rozariului a fost răspândit în continuare după aparițiile Fecioarei la Lourdes în 1858, unde a recomandat practicarea acestei devoțiuni.
Dar adevăratul apostol al devoțiunii față de Regina Rozariului din Pompei este fericitul Bartolo Longo, inițial ostil Bisericii, a cărui viață a luat o întorsătură totală, după o noapte petrecută sub direcțiunea spirituală a unui dominican. După scurt timp, părintele Radente a reușit să-l facă să se alăture Ordinului al Treilea al Sfântului Dominic.
Sanctuarul din Pompei (Italia), construit de Bartolo Longo, este locul celei mai mare devoțiuni față de Fecioară Sfântului Rozariu.
Recitarea Sfântului Rozariu este un moment semnificativ al credinței, deoarece, în contemplarea sfintelor mistere care însoțesc această rugăciune, se realizează și întâlnirea cu Isus. Este rugăciunea pașilor mici, invocație după invocație, care liniștește inima și ne face din ce în ce mai plăcuți lui Dumnezeu.
C. L.