Renovabis organizează cel de-al 24-lea Congres Internațional, desfășurat online, cu subiectul: „Covid – 19: O nouă provocare pentru Biserică și Societate în Est și Vest”. Din partea diecezei noastre la conrges participă Mons. Cesare Lodeserto și d-na Iulia Iarisceva, care, în calitate de conducător al Biroului de Proiecte al Diecezei de Chișinău, este responsabilă de relațiile cu organizația Renovabis.

Congresul a plasat tema „Covid – 19” în centrul reflecției sale, analizată din mai multe puncte de vedere, de la neliniștea socială la suferințele copiilor, de la angajamentul Bisericii la rolul organelor ecleziale din zonă.

Subiectul este prezentat de diversi experți, și, de asemenea, sunt relatate și experiențele teritoriale, de mare importanță.

Publicul cuprinde peste 280 de participanți din 30 de țări, aleși din țările și organizațiile care colaborează cu Renovabis, deci există o comparație foarte interesantă, mai ales în înțelegerea modului în care diferitele țări se confruntă cu acest moment dificil.

În prima parte a Congresului, a fost discutată relația dintre Covid – 19 și sărăcie, ceea ce reprezintă, așa cum a fost împărtășit de toți, una dintre cele mai grave consecințe ale acestei perioade, deoarece sărăcia a crescut, precum și stresul pentru copii, violența împotriva femeilor, cufundarea în frică și neliniște.

S-a vorbit și despre rolul Bisericii în acest timp și despre cât de greu a fost să te miști într-un context de norme limitative, dar cu siguranță caritatea și atenția acordată celor suferinzi nu au fost limitate.

Pentru Dieceza de Chișinău aceste evenimente ce țin de relațiile internaționale sunt foarte importante, pentru a crește legăturile și a începe noi proiecte, pe lângă experiența căpătată din cunoașterea a ceea ce se întâmplă în alte țări.

C. L.