Sfântul Dominic s-a născut în anul 1170, în Spania, iar după primele cunoștințe primite de la un unchi, care era preot paroh, pe când avea 14 ani, a fost trimis să studieze cursurile obișnuite de teologie. Fiind aproape de mizeriile cauzate de războaie și de foamete, și-a manifestat o mare compasiune față de cei săraci, ajungând chiar să își vândă prețioasele pergamente pentru a le putea potoli foamea. După încheierea studiilor, la vârsta de 24 de ani a fost hirotonit preot.

Evenimentul decisiv pentru el se întâmplă atunci când episcopal l-a trimis, în 1203, într-o misiune diplomatică în Danemarca și, în timp ce călătorea, a făcut cunoștință cu mișcarea ereticilor și cu puternica presiune a populațiilor păgâne ale Europei de Nord-Est. După revenirea din a doua misiune din Danemarca, Dominic i-a cerut Papei permisiunea de a se dedica convertirii la creștinism a păgânilor, însă Suveranul Pontif i-a recomandat să se dedice predicării.

Dominic și-a fundamentat apostolatul său pe dezbateri publice, convorbiri personale, negocieri, predicări, muncă de convingere, rugăciune și pocăință, până când a cultivat ideea de a da predicării o formă stabilă și organizată.

În timpul aflării sale în Franța, lui Dominic i-a apărut Fecioara Maria care îi arătă cu degetul spre rozariu, ca cea mai eficace rugăciune pentru lupta împotriva ereziei fără violență. De atunci, rozariul s-au răspîndi foarte mult, încât a devenit una din cele mai tradiționale rugăciuni dedicate Fecioarei Maria.

Dominc a fondat ordinul dominicanilor, care s-a bucurat imediat o mare creștere a numărului vocațiilor și a reușit să trimită călugări în diferite regiuni ale Europei. Elementele fundamentale ale ordinului erau: predicarea, învățătura, sărăcia, viața obișnuită, legislația, distribuirea geografică și expedițiile misionare.

Osteneala și căldura, precum și permanentele acte de pocăință, îi măcinaseră corpul. Dominic a murit la 6 august 1221, înconjurat de confrații săi călugări, cărora le adresase îndemnul «de a avea milă, a păzi umilința și de a poseda o sărăcie voluntară ». În jurul șoldului lui Dominic a fost găsit un lanț de fier. Așa cum se întâmpla când era viu, și după moarte s-au petrecut diferite minuni prin mijlocirea lui Dominic.

 

C.L.